Milton Broen
Milton Broen 24 nov 2015

Komisch; programmeur automatiseert werk, relatie en zelfs het maken van koffie

Programmeren is een interessant beroep. Met programmeren kun je namelijk de meest uiteenlopende apparaten aansturen. Als je hier op een slimme manier gebruik van maakt kan het flink in je voordeel werken. Dat bewijst deze programmeur met zijn humoristische ‘projecten’ om tijd te besparen.

Ex-collega maakte slim gebruik van zijn kennis

Programmeur Nihad Abbasov, ook wel bekend als ‘Narkoz’ op GitHub, heeft een tof project met de wereld gedeeld. Nihad heeft namelijk scripts gevonden die afkomstig zijn van een ex-collega. Zijn ex-collega is het soort type is dat “als iets langer dan negentig seconden duurt, hij er een script voor schreef waardoor het werd geautomatiseerd.” Na het vertrek van deze collega kwam Nihad erachter dat-ie allerlei scripts had geschreven om zijn leven gemakkelijker te maken. Scripts voor zijn werk, relatie en zelfs voor het maken van koffie!

Komische scripts voor een gemakkelijker leven

De programmeur heeft een verzameling aan scripts door de jaren heen ontwikkeld. Zoals een script dat een sms verstuurde naar zijn vrouw met de tekst “Ik ben laat klaar met werken”. Ook werd er automatisch een reden uit een lijst met voorstellen gekozen waarom hij later op werk moest blijven. Dit bericht werd elke keer verstuurd als er na negen uur ‘s avonds activiteit plaatsvond op zijn werkaccount. Geniaal, maar dat is nog niet alles. De man heeft namelijk ook een script geschreven voor een klant waarmee hij het niet zo goed kon vinden. Het script heeft daarom ook niet de meest ‘liefkozende’ naam. Wat het script deed? Het scande zijn inbox met mails van de klant welke woorden zoals ‘help’, ‘probleem’ en ‘sorry’ bevatte. Als er in de mailtjes één van deze woorden staan dan resette het script automatisch de database van die klant waardoor het vrijwel elke keer weer werkt. Vervolgens werd er automatisch een mail verstuurd met de tekst; “Geen probleem, volgende keer iets voorzichtiger zijn.”

Zelfs een kater en koffie wordt beter dan ooit

Het houdt niet op bij de bovenstaande scripts. In weer een ander script stuurde de programmeur namelijk automatisch een email met de tekst “Ik voel me niet goed, dus ik werk thuis vandaag” als hij niet ingelogd was in de servers voor 08:45 ‘s ochtends. De reden hiervoor blijkt achteraf te zijn dat ‘ie iets te diep in het glaasje had gekeken. Het script heeft namelijk de naam “hangover”.

Onze persoonlijke favoriet is het script waarbij de man het koffiezetapparaat heeft gehackt en een latte wordt gemaakt op het moment dat hem uitkomt. Het script stuurt de machine namelijk aan om 24 seconden te doen over het hele proces van koffiezetten. Dit is precies de tijd die ‘ie nodig had om vanaf zijn bureau naar het koffiezetapparaat toe te lopen. Allemaal bewijzen van de voordelen van het programmeren en hoe je hier (zonder dat anderen hiervan op de hoogte zijn) je leven een stuk aangenamer mee kunt maken.

Reageer op artikel:
Komisch; programmeur automatiseert werk, relatie en zelfs het maken van koffie
Sluiten