Robert Kroes
Robert Kroes Tech 27 apr 2022

Koningsdag: de Oranjes en Bitcoin; zorg, misbruik en fraude

Ook op Koningsdag is er natuurlijk een Bitcoin lunch, maar wel één met een Oranje tintje. Nadat we de live Bitcoin prijs en prijzen van de top 25 crypto bekeken hebben dompelen we ons in het Oranje. We bekijken hoe de Oranjes met Bitcoin omgaan. Dat blijkt een verhaal van zorg, misbruik en fraude.

Uiteraard beginnen we met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen verder

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 36.216,31 ($ 39.069,48). Dit is 3,32%% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van gisteren.

De prijzen van de top 25 crypto dalen ook stevig. Afgezien van enkele stable coins zien we alleen rode cijfers op het digitale koersenbord. Het grootste verlies is voor Dogecoin (DOGE) met -11,86%. Daarmee is de winst na de bekendmaking van de overname van Twitter op een haar na verdampt. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en natuurlijk ook tijdens Koningsdag alle live cryptoprijzen checken.

Nu we de laatste stand van zaken op deze feestelijke dag weten is het tijd om ons in het oranje te hullen en Koningsdag in crypto te vieren. We beginnen natuurlijk met de Koning…

Koning Willem-Alexander misbruikt voor Bitcoin

Wie de cryptomarkt al even volgt weet dat men vaak de namen van bekende Nederlanders misbruikt om mensen in Bitcoin scams te laten trappen. Dat deze oplichters niemand sparen blijkt wel uit het feit dat oplichters in 2020 zelfs de Koning misbruikten voor hun duistere praktijken. Op Twitter maakte men daar direct melding van.

Wellicht is dit de reden dat Koningin Maxima niet erg positief is over de grootste cryptomunt.

Koningin Maxima maakt zich zorgen over BTC en crypto

In maart gaf Koningin Maxima in haar hoedanigheid van erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken een interview aan Radio538 inzake de Week Van Het Geld. Hier gaf ze een uitgesproken mening over de Bitcoin. Dit zie je in onderstaand interview.

Vanaf minuut 4.25 verandert het gespreksonderwerp naar de Bitcoin. In een kort maar krachtig statement maakt ze haar visie duidelijk.

Nu was het misbruik van de naam van haar man niet de enige reden  die ervoor gezorgd kan hebben dat onze vorstin reserves heeft. Er vond namelijk een heuse Bitcoin-fraude plaats in de Koninklijke familie.

Prins Bernhard jr. slachtoffer van Bitcoin fraude

In aanloop naar de eerste Bitcoin hausse in 2017 begon ondernemer Guido Lassally een investeringsfonds waarin hij voor bekende Nederlanders een crypto-portefeuille zou samenstellen en beheren. Diverse prominenten zoals gerenommeerde beleggers, zakenmensen en andere high society stapten in. Onder hen Prins Bernhard van Oranje-Nassau. De belangen waren aanzienlijk, want de minimum-inleg was minimaal $ 100.000,- per persoon.

In november 2018 besloot Lassally namens investeerders 400 Bitcoins te verkopen tegen $ 4.000,- per stuk. Hiervoor deed men een zogenoemde over-the-counter transactie. Via een bewaarservice zouden de munten aan een advocaat (Patrick Glémaud) verkocht worden.

Je raadt het al, via allerlei constructies waren de 400 BTC en het geld verdwenen. De de beleggers, die samen met Lassally in een app-groep zitten krijgen een raar gevoel als de berichten van Lassally tegenstrijdig worden. Ook het voorstel om een ex-militair als no-cure-no-pay incassoman in te schakelen valt verkeerd. Prins Bernhard ziet aanvankelijk een rechtsgang tegen Lassally als uitweg, maar uiteindelijk zetten de gedupeerden de rechtszaak niet door. De uitgebreide reportage is hier terug te lezen.

Daarmee lijkt de zaak als een nachtkaars uit te gaan, maar uitgerekend op Koningsdag vorig jaar kwam naar buiten dat vermogensbeheerder Lassally toch een rechtszaak zou aanspannen tegen Glémaud. Lassally legt uit niet alleen te vechten voor compensatie, maar ook voor eerherstel. De status van dit gevecht is (nog) niet bekend.

Met deze Bitcoin-beleggingsspecial kunnen we weer een hoofdstuk(je) bijschrijven in de map met kennis over het beleggen van de Oranjes. Vorig jaar zagen we al dat de Koninklijke familie qua beleggingen nog wel eens op een blunder te betrappen is.

Voor nu een hele fijne Koningsdag gewenst!

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningsdag: de Oranjes en Bitcoin; zorg, misbruik en fraude
Sluiten