Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 5 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Helpt die koude douche of de sauna na het sporten nou écht?

Wij houden van sporten. Even rekken en dan de dag beginnen in de sportschool, heerlijk. Na het sporten spring je dan onder de douche. Zelf haat ik de koude douche en waag ik me er niet aan. Anderen doen het regelmatig. Of springen de sauna in. Maar, heeft dat nut?

Na een goede work-out geen last van spierpijn hebben

Ga je voor niets door de hel van de koude douche?

Laten we beginnen met de reden dat de koude douche zou helpen. Je hebt net gesport en je lichaam is opgewarmd. Wanneer jij dan onder de koude douche springt, krijg je lichaam een oplawaai. Die krijgt met kou te maken en zal dan als een gek bloed door je lichaam pompen.

Op deze manier probeert je lichaam je organen te beschermen. En dat is een voordeel, want meer doorbloeding betekent ook dat je spieren sneller herstellen. Daarnaast helpt de koude douche ook tegen zwelling. Het kan zijn dat jouw spieren een beetje zijn ontstoken door de heftige workout. Dat ga je met een koude douche tegen.

En de sauna dan?

Wanneer jij in de sauna stapt breng je in wezen hetzelfde resultaat teweeg. Doordat je het zo warm hebt zal je hartritme met zo’n dertig procent stijgen. Hierdoor wordt er twee maal zoveel bloed door je lichaam gepompt. Zoals net uitgelegd zorgt dat ervoor dat je spieren sneller herstellen. Dus, ook een sauna na het sporten is top.

De sauna brengt wel wat negatieve gevolgen teweeg. Ten eerste moet je niet de sauna instappen met een slecht hart. Dan kan het zijn dat-ie het niet aankan. Daarnaast moet je zorgen dat je genoeg water hebt gedronken. Anders kun je uitdrogen en flauwvallen.

De sauna in en dan onder de koude douche

Het is lastig om te zeggen wat tot betere resultaten leidt, de sauna of de koude douche. Om dan maar voor de maximale resultaten te zorgen kun je eerst de sauna in en dan onder de koude douche springen. We kunnen wel concluderen dat beiden tot positieve resultaten op je lichaam hebben.

Hé, en als je dan toch aan het douchen bent, doe dan ook even een kleine boodschap. Niet voor jezelf, maar voor de mensheid. Of chill gewoon op deze saunaboot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Helpt die koude douche of de sauna na het sporten nou écht?
Sluiten