Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 28 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

KPN en T-Mobile rollen vandaag 5G uit (en je hebt er helemaal niets aan)

In bepaalde delen van Nederland kun je nu gebruikmaken van het 5G-netwerk, wanneer je een abonnement bij T-Mobile of KPN hebt. Dat is natuurlijk goed nieuws, aangezien we een stapje dichterbij de toekomst gekomen zijn. Echter, voorlopig hoeven we niet te rekenen op een snelheidstoename ten opzichte van 4G.

Vorige week kwam het nieuws al naar buiten, maar vanaf vandaag kunnen gebruikers er dan toch echt mee aan de slag. Bij T-Mobile moet je nog een speciaal abonnement (Unlimited of Unlimited Plus) afnemen wil je gebruikmaken van het 5G-netwerk, terwijl KPN-klanten niet te maken krijgen met zo’n soort onderscheid. Er kleven echter wel twee voorwaarden aan het gebruik van het netwerk. Niet alleen moet je in een gebied wonen waar de dekking actief is (landelijke dekking komt pas op een veel later punt), ook heb je een smartphone nodig die ondersteuning aanbiedt.

T-Mobile internet
Het hoofdkantoor van telecomprovider T-Mobile Nederland. (Afbeelding: ANP / Lex van Lieshout)

T-Mobile en KPN lanceren 5G-netwerken

Ook wanneer je een T-Mobile Go-abonnement hebt kun je toegang krijgen tot het 5G-netwerk, maar alleen tegen een meerprijs. Ondanks het feit dat de provider niet bekendmaakt welke gebieden in Nederland nu toegang hebben tot het netwerk, belooft het bedrijf wel dat landelijke dekking eind 2020 arriveert. Dit 5G-netwerk wordt uitgerold op de 700MHz-band. In totaal zijn er drie frequentiebanden beschikbaar.

KPN laat weten dat zijn 5G-netwerk voor een groot deel van de Randstad en Eindhoven beschikbaar is. Hoewel deze provider geen technische details over het netwerk bekendmaakt, laat het wel weten dat de landelijke dekking in 2021 arriveert. Ook is niet duidelijk hoe het nou precies met de snelheidswinst zit.

En dat geldt eigenlijk voorlopig voor beide providers. Want hoewel we nu gebruik kunnen maken van dit netwerk, wordt de beloofde snelheidswinst pas in 2022 verwacht. Dan wordt namelijk pas de 3,5GHz-frequentieband, een ontzettend belangrijke frequentie. Dit is de band waar je aan mag denken wanneer iemand het over 5G heeft, aangezien die veel hogere snelheden kan aanbieden ten opzichte van 4G.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Androidplanet

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
KPN en T-Mobile rollen vandaag 5G uit (en je hebt er helemaal niets aan)
Sluiten