Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 mei 2018

Slimme kunstenaar verdient Bitcoin met QR-codes in street-art

En dan zeggen ze dat kunstenaars niet commercieel genoeg zijn. Nou, deze Franse straatkunstenaar heeft het slim aangepakt. Sinds Pascal Boyart, beter bekend als PBOY, Bitcoin QR-codes in zijn street-art verwerkt, heeft hij omgerekend al meer dan 1.000 euro aan Bitcoins verdiend. Klein beginnetje, maar een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

Bitcoins verdienen met street-art

Gegeven paard ja, want zijn zelf bedachte systeem werkt op basis van vrijwillige donaties. Iedereen met een smartphone en een Bitcoin wallet kan de kunstenaar Bitcoins doneren. PBOY heeft inmiddels 0,12 Bitcoin verdiend, op het moment van schrijven is dat iets meer dan 1.000 euro. In totaal 23 mensen hebben tot nu toe een donatie gedaan.

pascal boyart, pboy, bitcoins, verdienen, street-art, kunstenaar

De kunstenaar, die vooral bedreven is in street-art, is al een tijd lang geïntrigeerd door het idee om rechtstreeks contact te kunnen maken met zijn publiek en om geld voor zijn werk te ontvangen zonder tussenpersoon. Tijdens de overvloed aan het nieuws over Bitcoins vorig jaar beleefde hij zijn Eureka-momentje. Pascal Boyart nam 6 maanden vrij om zich te verdiepen in cryptocurrency en bedacht een simpele doch geniale manier om Bitcoins te verdienen.

Mensen met een smartphone en Bitcoin Wallet kunnen de QR-codes in zijn street-art scannen en vervolgens direct een donatie doen naar de Bitcoin Wallet van de kunstenaar. “De tijd waarin we nu leven is moeilijk voor vrijzinnige kunstenaars”, aldus Boyart. “Ik vergelijk het met het impressionistische tijdperk, waarin er vooral er vooral kansen waren voor academische kunstenaars. Kunstenaars zonder opleiding komen tegenwoordig moeilijk op kunstbeurzen terecht met hun werk.”

Rembrandt met een belastingaanslag en QR-code

Een van de werken met een Bitcoin QR-code, is een levensgrote muurschildering van Rembrandt van Rijn met een belastingaanslag in zijn handen. Nu mag een Rembrandt dan miljoenen waard zijn, in de Gouden Eeuw worstelde de Nederlandse grootmeester ook met het verdienen van geld. Dit puike staaltje street-art is te vinden aan de Rue Riquet in Parijs.

Zijn eerste werk met een Bitcoin QR-code maakte PBOY eind 2017. Deze muurschildering betitelde hij als Papa, c’est quoi l’argent?, vrij vertaald: ‘Papa, wat is geld?’. De QR-codes in zijn street-art maakt hij met een stencil die hij met lasers heeft gecreëerd. “Ik schraap mijn geld bij elkaar met schilderen op evenementen en commerciële opdrachten, maar mijn grote hobby is street-art. Als ik de kosten kan terugverdienen met Bitcoins, ben ik al blij.”

Papa, c'est quoi l'argent?, street-art, bitcoins, verdienen, kunstenaar, kunst, qr-codes
street-art, bitcoins, verdienen, kunstenaar, kunst, qr-codes
Reageer op artikel:
Slimme kunstenaar verdient Bitcoin met QR-codes in street-art
Sluiten