Kunstenaar toont hoe Facebook dénkt dat je er uit ziet

Zodra er een foto van je op Facebook staat, of je ‘m nou zelf plaatst of niet, duiken er computerprogramma’s op die je gezicht analyseren. Ook al ben je zelf niet eens lid: het is aannemelijk dat ze ergens een 3D-model van je gezicht hebben!

 
Data Masks, van kunstenaar Sterling Crispin, is gedeeltelijk een protestactie en gedeeltelijk een technische studie. Wat gebeurt er precies met onze online foto’s, en moeten we dat eigenlijk accepteren? Crispin maakt met verschillende programma’s tweedimensionale afbeeldingen van foto’s en zet ze daarna om in 3D-modellen, die door een computer worden herkend.

 
Zodra hij een match krijgt van de gezichtsherkenningssoftware stopt hij echter ook meteen: de 3D-modellen zijn meestal nog niet helemaal af, waardoor je deze horrorcreaties krijgt! Volgens Crispin is dit hoe computers ons gezicht zien: zodra er een match is, maakt de rest niet meer uit.

 
Of we nu knap zijn, lelijk, dun of dik: voor de computer zijn we niet meer dan data, gevisualiseerd als een soort creepy Hellraiser-monster!

Reageer op artikel:
Kunstenaar toont hoe Facebook dénkt dat je er uit ziet
Sluiten