Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 9 nov 2016

Eureka! Zo werken die man-made golven in een kunstmatig surfpark dus

Surfen is voor velen een sport die ze graag willen leren. Het heeft een bepaalde allure. Er zijn weinig mensen die surfen in de categorie suf plaatsen. Maar hoe onderhoud je je skills als je niet aan het strand woont?

Daar is iets op gevonden met in-en outdoor surfparken. De vraag is alleen: hoe werken die nou?

Surfpark

De eerste versies van dit soort surfparken maakten golven door grote hoeveelheden water in andere ruimtes te pompen. Vervolgens wordt dat water met behulp van lucht weer met hoge snelheid terug gepompt. En voilá: je krijgt golven tot anderhalve meter hoog. Niet verkeerd. De nadelen zijn echter dat er tussen elke golf negentig seconden zit en het enorm veel energie kost.

Ook zonder de zee surfen

Surfen zonder zee

Nieuwere technieken, zoals die in de video hierboven, maken gebruik van een ander systeem. In het midden van het water plaatsen ze een soort van pier. Deze pier staat in een bad die een vorm en oppervlakte heeft waardoor golven gemakkelijk ontstaan. De pier en de bodem creëren druk door het water in tegengestelde richting op hetzelfde moment met dezelfde kracht naar elkaar te stuwen. Zo worden er twee golven gevormd die aan verschillende kanten breken.

Deze nieuwe manier is populairder omdat er meer golven ontstaan en het ook minder energie kost. Hoewel wij dit soort innovatie toejuichen gaat er wat ons betreft niets boven de real deal op zee. Mocht je echter niet in de buurt van het strand of zo’n surfpark wonen, dan kun je altijd nog gaan dronesurfen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Eureka! Zo werken die man-made golven in een kunstmatig surfpark dus
Sluiten