Duitse startup wil digitale 3D-kopie maken van iedereen op de wereld

Vroegâh kon je uren bezig zijn met het creëren van je eigen karakters in een spel als de Sims. Het was een uitdaging om het virtuele poppetje zo veel mogelijk op je te laten lijken, doordat er een beperkt aantal opties waren om hem te customizen. Binnenkort kun je, als het aan een Duitse start-up ligt, een 3D avatar maken van jezelf met behulp van kunstmatige intelligentie.

Een startup met een crazy idee

De Duitse startup genaamd ObEN heeft een vooruitstrevende visie over kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft op dit moment ongeveer vier miljoen euro bij elkaar verzameld om een grote speler te kunnen worden op het gebied van AI.

De oprichter van de startup, genaamd Nikhil Jain, wil kunstmatige intelligentie toegankelijker maken voor het grote publiek. De technologie moet zich volgens hem uiteindelijk zo ontwikkelen dat iedereen een 3D-avatar van zichzelf kan maken die ook daadwerkelijk op hen lijkt.

kunstmatige intelligentie
Afbeelding via ObEN

Een virtuele kopie van jezelf

De 3D-avatar zal niet alleen op jou gaan lijken, maar ook hetzelfde als jou klinken. ObEN wil met deze avatars niet alleen een nieuwe manier vinden om met technologie om te gaan, maar ook een nieuwe manier om met ‘menselijke’ interactie om te gaan.

De Duitse tech-startup denkt dat iedereen in de wereld uiteindelijk een eigen digitale kopie zal hebben. De 3D-kopie wordt aangestuurd door AI en kan dus ook verschillende dingen leren. Zo kan je kopie bijvoorbeeld na verloop van tijd wellicht beter zingen dan dat jij dat kunt.

ObEN heeft alleen en selfie van je nodig is een spraakopname om de avatar te maken. In de onderstaande video zie je de Nikhil Jain zelf als virtuele kopie.

Kunstmatige intelligentie te intelligent?

Jain vind het idee van zijn avatars zelf ook enorm futuristisch maar benadrukt dat er ook een praktische toepassing aan zit. Zo is hij voor zijn werk bijvoorbeeld vele onderweg, waardoor hij zijn kinderen niet zo vaak ziet. Een soort van virtuele AI-kopie van hemzelf kan worden gebruikt om met zijn kinderen te praten zodat ze hem niet zo veel missen. Dit klinkt best praktisch en is in sommige situaties een soort oplossing, maar je kinderen laten omgaan met een AI-versie van jezelf is volgens ons een vrij bizarre en onwenselijke oplossing.

De mogelijkheden van AI zijn eindeloos en voor velen ook vrij beangstigend. Want wat hebben deze technologieën voor invloed op het dagelijkse leven? Komt er naast nepnieuws straks ook een nep-jij?

Naast deze toepassing van AI biedt deze ook veel mogelijkheden waar wij wel heil in zien. Neem bijvoorbeeld deze prullenbak die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om je te helpen met afval scheiden. Handig!

Reageer op artikel:
Duitse startup wil digitale 3D-kopie maken van iedereen op de wereld
Sluiten