Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 17 aug 2017

Kunstmatige intelligentie kijkt naar films zoals niemand dat doet en detecteert ‘gender gap’ in dialogen

Ongelijkheid in gender en culturele achtergrond is in Hollywood, net als op iedere andere plek, een veel besproken onderwerp. Deze verschillen zijn onlangs onderzocht waarin gebruik werd gemaakt van kunstmatige intelligentie. De conclusies waren duidelijk, maar niet verrassend.

Slim systeem kijkt naar films door een kritische bril

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat de meeste films mannen in de hoofdrol hebben en dat het merendeel van de cast man is. Om het aandeel van vrouwen in films en stereotypen met betrekking tot ras te onderzoeken is een nieuwe methode ontwikkeld die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI).

De nieuwe studie naar stereotypen in films is uitgevoerd door een samenwerking tussen Google en een universiteit uit California, Viterbi School of Engineering. Onderzoekers analyseerden meer dan 53.000 dialogen uit meer dan 1000 scripts.

Om te kijken naar hoe de personages met elkaar omgingen werd gebruik gemaakt van een systeem dat kan herkennen hoe personages van verschillend geslacht en culturele achtergrond tegen elkaar praten. Voor het onderzoek werd ook gekeken naar de samenstelling van de rest van de film-crew, waaronder de script-schrijvers, producenten en regisseur. Check in de video hieronder hoe dat er uit zag.

Ontelbaar veel analyses: de getallen liegen er niet om

De studie leverde een aantal interessante resultaten op. Allereerst werd duidelijk dat mannelijke personages veel meer spraken dan vrouwelijke personages. Zo hadden de mannen 37.000 dialogen tegenover 15.000 dialogen van de vrouwen. De verdeling van mannelijke personages en vrouwelijke personages had een ratio van 3:1. Ook waren de script-schrijvers zeven keer zo vaak man, de regisseurs twaalf keer zo vaak man en de producenten drie keer zo vaak man als vrouw. Flinke verschillen!

Andere bevindingen van de studie zijn dat de dialoog van vrouwelijke personages van Zuid/Midden-Amerikaanse afkomst vaak meer gericht waren op seksualiteit. Het dialoog van vrouwen met een Afro-Amerikaanse afkomst bevatte significant meer scheldwoorden dan de dialogen van vrouwen met een andere culturele achtergrond. Deze bevindingen bevestigen veel bestaande stereotypen die over vrouwen met die culturele achtergrond in de VS bestaan.

film

Volgens de Amerikaanse professor Stacy Smith kan de gender gap in films zelf worden verholpen door geleidelijk aan elk script vijf vrouwen toe te voegen. Het is niet alleen heel onlogisch dat vrouwen zo slecht gerepresenteerd zijn in films (alsof in het normale leven ook maar 25 procent van de mensen vrouw is?), maar daarnaast is het ook nadelig voor de beeldvorming over vrouwen tegenover kijkers. In haar TED Talk vertelt ze er meer over.

Wil je zelf zien hoe vrouwen (onder)vertegenwoordigd worden in films? Misschien omdat je nog niet zo vaak over dit onderwerp hebt nagedacht of omdat je gewoon een excuus wilt hebben voor een avondje Netflixen? Kijk dan hoe het er voor staat indeze nieuwe films en series op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunstmatige intelligentie kijkt naar films zoals niemand dat doet en detecteert ‘gender gap’ in dialogen
Sluiten