Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 feb 2018

Zo gaat kunstmatige intelligentie de wereld redden

Hoewel de mens (soms) met briljante oplossingen kan komen, kunnen we natuurlijk niet zo snel berekeningen maken als een computer. Een kunstmatige intelligentie zou met de rekenkracht van een supercomputer in een mum van tijd allerlei complexe berekeningen kunnen maken, waar wij niet bij in de buurt komen. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld je smarthome efficiënter te maken, maar AI kan ook gebruikt worden om de wereld een duurzamer plekje te maken. Op deze vijf manieren zou kunstmatige intelligentie veel goeds kunnen doen voor de mensheid.

Gecoördineerd energie netwerk

De wereld is hard bezig om duurzamer te worden door energiebronnen te gebruiken die milieuvriendelijk zijn, zoals zonne- of windenergie. De moeilijkheid is om het geheel aan verschillende energiebronnen tot een gecoördineerd geheel te maken, dat kan reageren op de wisselende vraag naar energie. Hier zou kunstmatige intelligentie een belangrijke rol in kunnen spelen. Het kan er veel sneller en efficiënter voor zorgen dat er bijvoorbeeld gecommuniceerd wordt tussen de verschillende energiebronnen wanneer er even wat minder wind is of de zon is ondergegaan.

Ook zou er bijvoorbeeld gereageerd kunnen worden op een grotere vraag naar energie in een stad waar een groot concert wordt gegeven of op een stadje dat opeens veel minder energie nodig heeft in de zomer, omdat dan de toeristen weg zijn. De beschikbare energie zou veel efficiënter verdeeld kunnen worden, zodat er ook minder verspild wordt. Op deze manier zou er een soort gedecentraliseerd energienetwerk ontwikkeld kunnen worden.

Windmolens

Autonoom autonetwerk

Met het oog op duurzaamheid zijn veel overheden en automakers ook druk bezig met het elektrificeren en autonoom maken van auto’s. Door middel van kunstmatige intelligentie zouden we over kunnen gaan op een systeem waarbij mobiliteit on-demand opgevraagd zou kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een soort autonome Ubers, die je via een app kunt oproepen. Het systeem bekijkt welke Uber in de buurt is en je het beste kan komen ophalen. Het voordeel hiervan is ten eerste dat we met elektrische auto’s natuurlijk helemaal geen uitstoot van Co2 meer hebben. Ook hebben mensen zelf geen auto’s meer nodig, waardoor er niet onnodig veel auto’s worden geproduceerd. Wanneer de zelfrijdende auto’s met elkaar verbonden zijn, kunnen bijvoorbeeld ook files worden voorkomen en zullen ongelukken hopelijk iets van het verleden zijn.

zelfrijdende auto's

Efficiënte landbouw

Ook in de landbouw zou kunstmatige intelligentie goede dingen kunnen doen. Het zou ingezet kunnen worden om allerlei data te verzamelen en op basis hiervan geautomatiseerde beslissingen te nemen. Zo zou bijvoorbeeld in een vroeg stadium al ontdekt kunnen worden dat bepaalde gewassen ergens mee besmet zijn. Ook zou het bijvoorbeeld data over vee kunnen verzamelen en bepalen wanneer en hoeveel de beestjes voedsel moeten krijgen of mogelijk ziek worden. Hierdoor wordt de hele landbouwindustrie een stuk efficiënter en vindt er minder verspilling van bijvoorbeeld water en mest plaats.

boerderij

Weerbericht 2.0

Kunstmatige intelligentie zou door middel van deep learning ook meer inzichten kunnen geven in het veranderen van het klimaat op aarde. Het deep learning algoritme is gebaseerd op de werking van het menselijke brein en kan zelfstandig nieuwe vaardigheden leren. Het gebied Climate Informatics is momenteel erg in opkomst en gebruikt AI om bijvoorbeeld weersvoorspellingen te doen en de effecten van klimaatveranderingen te kunnen begrijpen. Normaal gesproken zijn voor deze berekeningen supercomputers nodig, maar door deep learning netwerken zijn er minder geavanceerde computers nodig en kunnen er veel complexere berekeningen gemaakt worden. Over een tiental jaren zouden de vorderingen op dit gebied dusdanig ver kunnen zijn dat je zelfs met je laptop dezelfde berekeningen zou kunnen maken als de supercomputers van vandaag de dag.

satelliet

Reddende engel in nood

Door middel van kunstmatige intelligentie zouden er veel mensenlevens gered worden, wanneer er bijvoorbeeld een natuurramp plaatsvindt. Vaak posten mensen die ergens vastzitten een bericht op facebook om gered te worden, maar op het moment is het niet mogelijk om al deze berichten te monitoren en er efficiënt op te reageren. Met AI is dat natuurlijk een eitje en zouden we veel sneller over meer accurate informatie kunnen beschikken. De AI zou dan natuurlijk ook verbonden zijn met de netwerken van onder andere reddingsorganisaties en de brandweer, zodat er adequaat en snel gereageerd kan worden.

Ambulance

De keerzijde van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie zou, zoals we zien, veel goeds kunnen doen voor de wereld en mensheid. Maar als je wel eens een science fiction film hebt gezien, weet je ook wel dat AI-systemen zich soms juist tegen de mensheid keren. In de film I, Robot slaan de robotten bijvoorbeeld door om de mens tegen zichzelf te beschermen. In de serie The Hundred wordt zelfs een groot deel van de mensheid vernietigd, omdat de mens slecht zou zijn voor de aarde. Kunstmatige intelligentie moet misschien toch niet al te duurzaam worden.

Op het moment hebben we gelukkig nog niet met dat soort dingen te kampen. Maar Ford lijkt er al een klein beginnetje aan te willen maken met zijn autonome politieauto. De automaker vroeg een patent aan voor een auto die je zelfstandig kan volgen en bekeuren.

Fast company

Reageer op artikel:
Zo gaat kunstmatige intelligentie de wereld redden
Sluiten