Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 feb 2018

Oprichter geheime Google X: kunstmatige intelligentie maakt ons supermensen

Het toekomstperspectief rondom de arbeidsmarkt en kunstmatige intelligentie is vaak grillig. Het ziet er immers naar uit dat miljoenen hun baan zullen verliezen in de komende decennia, naar mate robots steeds intelligenter en effici├źnter worden. Sebastian Thrun, mede-oprichter van Google’s geheime lab Google X, kijkt er een stuk optimistischer tegenaan.

De toekomst van kunstmatige intelligentie

Hij verliet de zoekgigant in 2014. Nu is hij voorzitter van online onderwijsgigant Udacity en chief executive van Kitty Hawk. Vooral die laatste naam kan je bekend in de oren klinken. Kitty Hawk is druk bezig met het ontwikkelen van een vliegende auto, met Google/Alphabet CEO Larry Page als voornaamste investeerder.

Sebastian Thrun, mede-oprichter van Google's geheime lab Google X kunstmatige intelligentie
Sebastian Thrun

Thrun sprak afgelopen weekend tijdens het World Government Summit in Dubai. In plaats van te focussen op de gevaren van kunstmatige intelligentie, wees hij daarbij juist op de voordelen: “AI is een tool, en wat AI heel, heel goed kan is repetitief werk voor zijn rekening nemen,” aldus de voormalig Googler. “Dus, als je bijvoorbeeld een dokter of een advocaat bent die elke dag hetzelfde doet, dan kan AI over je schouders mee kijken en die skills van je leren. Dat maakt je juist een supermens, een krachtiger mens.”

Daarbij geeft Thrun toe dat er ook veel banen zullen verdwijnen: “Dat betekent natuurlijk ook dat sommige banen zullen verdwijnen, het zeer repetitieve werk. Maar die banen worden vervangen door creatief werk. We gaan van een op repetitieve taken gefocuste arbeidsmarkt naar een creatieve arbeidsmarkt, waar we nieuwe dingen gaan uitvinden.”

Thrun doet het wellicht allemaal rooskleuriger voorkomen dan dat de realiteit daadwerkelijk zal zijn. Toch is dat wellicht de beste benadering.

Dubbele situatie: positief toekomstbeeld?

Hij gaf het voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie in de zorg toegepast kan worden, of als persoonlijke assistenten van mensen. Toch blijft het een dubbele situatie. De bovenstaande citaten schetsen een positief toekomstbeeld, dat ook zeker zal kloppen. Een deel van de banen zal overvloeien in ander, creatiever werk. Dat neemt echter niet weg dat een deel van de arbeiders tussen beide wallen in zal gaan vallen.

elon musk
Elon Musk

Er zal een overgangsgeneratie zijn die het moeilijk gaat krijgen. Thrun doet het dan ook allemaal rooskleuriger voorkomen dan dat de realiteit daadwerkelijk zal zijn. Toch is dat wellicht de beste benadering. We kunnen boos stil gaan zitten, mokkende, maar dat lost niks op. Een toekomst vol kunstmatige intelligentie is niet een keuze, maar een onvermijdelijkheid.

Door proactief naar oplossingen te zoeken en die overgang op te vangen, kunnen we als gemeenschap daar de vruchten van plukken. De medeoprichter van Google X ziet uiteindelijk een voordelige marktsituatie voor zich, waar Elon Musk iets minder optimistisch is. De miljardair achter Tesla en SpaceX verwacht dat robots binnen korte tijd zo effici├źnt worden, dat de kans groot is dat een universeel basisinkomen nodig gaat zijn.

OpenAI Elon Musk kunstmatige intelligentie

Dan schiet de balans dus te ver door naar robots en kunstmatige intelligentie. Het ligt er maar net aan hoe snel de ontwikkelingen elkaar gaan opvolgen. De CEO van Salesforce voorspelt bijvoorbeeld dat de ontwikkelingen op het tempo verloren dat de banen die vervangen worden, ook weer nieuw werk op gaan leveren. Dan lost het probleem zichzelf dus op.

Van de harde realiteit van Musk tot het rooskleurige optimisme van Thrun: we zullen de toekomst onder ogen moeten zien. Check hier ook hoe de toekomstbeelden rondom AI van Mark Zuckerberg en Elon Musk verschillen.

 

Reageer op artikel:
Oprichter geheime Google X: kunstmatige intelligentie maakt ons supermensen
Sluiten