Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 16 okt 2018

Hoe kunstmatige intelligentie ons 1000 jaar oud kan maken

Verschillende mensen, waaronder Elon Musk, waarschuwen ons dat kunstmatige intelligentie gevaarlijk kan zijn en mogelijk het einde van de mens zou kunnen betekenen. Afgaande van behoorlijk wat science fiction films lijken ze een goed punt te hebben, maar er is ook een andere kant. Ben Goertzel, oprichter en CEO van de AI firma SingularityNet, gelooft dat kunstmatige intelligentie de mens juist zou kunnen helpen om onze levensspanne dramatisch te verlengen naar zelfs 1.000 jaar.

Groei kunstmatige intelligentie in medische wereld

Hij is van mening dat de eerste mens die 1.000 jaar oud wordt al geboren zou kunnen zijn. In de komende paar jaren zouden we volgens de man een behoorlijke verandering zien in hoe kunstmatige intelligentie wordt ingezet in de medische wereld. Hij beargumenteert dat om mensen langer te laten leven, wetenschappers zeven verschillende soorten schade aan het lichaam door ouderdom moeten zien te overwinnen. En hier zou AI een grote rol in kunnen spelen.

Ben Goertzel

Machines met eigen experimenten

Zo zou kunstmatige intelligentie kunnen worden ingezet om de effecten van bepaalde behandelingen en medicijnen te voorspellen. Goertzel noemt Rapamycin, een medicijn dat het leven van muizen bij laboratoriumtesten voor zo’n 30 procent kan verlengen. Het enige nadeel is dat er een nogal heftige bijwerking is. Het zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem niet meer goed werkt. De SingularityNet CEO draagt aan dat een AI die deze bijwerking zou kunnen voorspellen en begrijpen en belangrijke aanbevelingen zou kunnen geven voor verdere experimenten. Uiteindelijk zou het zelfs kunnen leiden tot machines, die bezig gaan met hun eigen onderzoeken.

Stroomversnelling onderzoek

Goertzel gelooft dat we misschien twintig, tien of zelfs maar vijf jaar verwijderd zijn van een oplossing, die een mensenleven zo’n tien tot twintig jaar zou kunnen verlengen. En als we eenmaal op het punt zijn dat iemand gemiddeld niet 85 jaar oud wordt, maar 95, zou de ontwikkeling in een stroomversnelling raken. De wereld zou dan enthousiast worden, waardoor er meer onderzoek wordt gedaan en er ook meer wordt ontdekt.

Sophia Robot kunstmatige intelligentie
Robot Sophia gepowered door SinglarityNet

Doktoren optioneel

Op het moment kunnen kunstmatige intelligente systemen in het ziekenhuis al aanbevelingen geven aan de dokter over bijvoorbeeld iemand die aan een infuus ligt. De vraag is volgens Goertzel wanneer je de dokter zelf optioneel maakt, en de AI zelf medicijnen laat toedienen. En als we de man mogen geloven, zou dat moment niet al te ver weg meer zijn.

Hoewel geautomatiseerde systemen ontzettend handig en efficiënt kunnen zijn, is er natuurlijk ook altijd een gevaarlijke kant. Systemen kunnen namelijk doorgaans gehackt worden, wat in dit geval fatale gevolgen zou kunnen hebben. Er gaat bijna geen dag voorbij of er is wel weer iets gehackt. Zo was Facebook laatst weer aan de beurt. Wil je overigens checken of je Facebook account ook gehackt is, dan kun je dat hier doen.

Inverse

Reageer op artikel:
Hoe kunstmatige intelligentie ons 1000 jaar oud kan maken
Sluiten