Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 december 2018

China pronkt met recordbrekende kunstmatige zon

De Chinese wetenschap neemt het iets minder nauw met ethische dilemma’s dan het Westen. Toch komen er soms ook hele mooie dingen voort uit die hoek. Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat China een kunstmatige maan had ontwikkeld. Nu kun je een kunstmatige zon aan het rijtje toevoegen.

China bouwt kunstmatige maan

Maar hoe zat het ook alweer met die maan? Die is ontwikkeld als een duurzaam idee waarmee de Chinese stad Chengdu verlicht kan worden. Zo kan de stad afscheid nemen van ouderwetse straatverlichting en moet het een aantrekkelijkere bestemming voor toeristen worden.

Criticasters stellen echter dat er ook grote negatieve gevolgen gepaard zullen gaan met een dergelijke oplossing. De dagelijkse ecologische routine van veel dieren zal verstoord worden, en ook de observatie van de astronomie kan belemmerd worden. De wetenschappers achter het intrigerende project pareren die kritiek met de verdediging dat de schemerige gloed geen invloed op dieren zal hebben, en dat de astronomische hoek zich ook geen zorgen hoeft te maken.

Maar goed, wordt vervolgd dus. Er is al een prototype van die maan vervaardigd, dus daar horen we binnenkort vast meer over. Ondertussen zit de Chinese wetenschap niet stil, en is er dus ook een kunstmatige zon ontwikkeld.

Kunstmatige zon

Als je dan toch bizarre kunstmatige hemellichamen de ruimte in wilt schieten, dan kun je net zo goed het allemaal ambitieus aanpakken. In tegenstelling tot de kunstmatige maan zal deze zon echter zijn werk gewoon op aarde doen. Maak kennis met de Experimental Advanced Superconducting Tokamak.

Dat klinkt indrukwekkend, en dat is dit stukje technologie ook. Het gaat namelijk om een experimentele kernfusiereactor die een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius kan produceren. Ter vergelijking: dat is zes keer zo heet als de kern van onze zon. Sterker nog, het is de hoogste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten.

Maar wat hebben we daar aan? Heel veel, zo stellen de Chinese wetenschappers achter het project. Volgens hen is dit de voornaamste en meest kansrijke oplossing voor het wereldwijde klimaatprobleem. Een dergelijke kunstmatige zon zou een onbegrensde hoeveelheid groene stroom leveren.

Voorlopig kunnen ze het project echter nog niet degelijk in de praktijk brengen. Op dit moment kan de zon slechts 10 seconden lang die torenhoge temperatuur produceren. Bovendien kost het meer energie dan het oplevert. Voor nu blijft het dus vooral bij een leuk record..

Froot

Reageer op artikel:
China pronkt met recordbrekende kunstmatige zon
Sluiten