A de Jong
A de Jong | LinkedIn Cars 14 apr 2017

Communistische klassieker Lada Niva maakt een comeback… En hoe!

Kun je ‘m nog herinneren, de Lada Niva? Vast niet. De 4×4 van de Russische autofabrikant stamt uit 1977. Maar nu, 40 jaar later, wordt er een speciale editie van de cultklassieker geproduceerd.

Symbool voor het communisme

Het is de maand van de comebacks. Begin april werd de wereld al verblijd met een gloednieuwe versie van de oldschool bus Citroën HY. Daarbij gaat het echter slechts om een conversiekit, die je kunt monteren op een moderne bus. Maar de Lada Niva komt er echt.

lada niva

De Lada Niva is een goedkope terreinwagen met een dubieuze reputatie. Samen met de Oost-Duitse Trabant groeide de VAZ-2121, zoals de wagen officieel genoemd wordt, uit tot de vierwielers die symbool stonden voor het communisme.

De Lada Niva is geen 4×4 om kritisch te benaderen

In totaal rolden er 2,5 miljoen stuks uit de fabriek, hoeveel er nog rondrijden doet er nu even niet toe. Het eerbetoon aan deze 4×4 is te subliem om de kwaliteit van deze auto kritisch te benaderen.

De speciale editie wordt geproduceerd ter ere van de 40-jarige verjaardag van de Lada Niva. In totaal worden er 1.977 exemplaren gemaakt, een getal dat refereert naar het geboortejaar van de Russische jeep.

Lada Niva

De nieuwe versie wijkt qua uiterlijk gelukkig bijna niets af van het origineel. Het verschil zit hem voornamelijk in de lederen bekleding en de lichtmetalen velgen. Iedere speciale Lada Niva wordt daarnaast genummerd met een plaatje van 0001 tot 1977.

Dan nog wat getallen, die niet imposant zijn, maar dat zou ook helemaal niet passen bij deze communistische klassieker. Onder de motorkap zit een 1.7 benzinemotor en de terreinwagen heeft een vermogen van 83 pk.

Lada Niva 4x4

Een klassieker van een heel andere orde is de Nokia 3310, die vast nog verser in het geheugen ligt. Ook deze held maakt binnenkort een comeback.

Reageer op artikel:
Communistische klassieker Lada Niva maakt een comeback… En hoe!
Sluiten