Heb je een lage pijngrens? Dan ben je wellicht een deel Neanderthaler

Loop je altijd te klagen over pijntjes? Daar kun je helemaal niets aan doen. Dat zijn jouw Neanderthaler-genen!

Je zou het waarschijnlijk niet zien (of niet toe willen geven), maar een deel van ons is nog steeds Neanderthaler. Wij hebben nog steeds genen van onze voorouders die 40.000 jaar in Europa leefden. En ja, daarvan merk je meer dan dat je in eerste instantie dacht.

Ben jij een beetje kleinzerig?

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck-instituut voor evolutionaire antropologie en het Zweedse Karolinska-instituut. Zij deden onderzoek naar de pijnen van 362.000 mensen uit Groot-Brittannië. Daaruit komt een opvallende conclusie: de instituten denken dat de hoeveelheid pijn die we voelen afkomstig is van ons deel Neanderthaler-DNA. De resultaten van het onderzoek zijn afgelopen donderdag geproduceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Het team vergeleek de reactie van de mensen met hun DNA. Daaruit kwam naar voren dat mensen die de Neanderthaler-variant van een ionenkanaal hebben, vaker pijn ervoeren dan mensen die dit niet hebben. In het kanaal passeren ionen zoals natrium en kalium door het celmembraan wat een elektrische impuls creëert oftewel een pijnsignaal. Het Neanderthaler-ionenkanaal heeft drie verschillen in aminozuren dan de moderne variant. Die zorgen voor een hoger pijnsignaal.

 

Hoeveel pijn je ervaart licht vooral aan je leeftijd. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die het Neanderthaler-ionenkanaal hebben, meer pijn voelen dan leeftijdsgenoten. Die pijn van de ‘Neanderthalers’ is vergelijkbaar met iemand die twee jaar ouder is en dat ionenkanaal niet heeft.

 

Als je een lagere pijngrens hebt, betekent het overigens niet dat je geen Neanderthalergenen hebt. Uit onderzoek is gebleken dat iedereen het wel een beetje heeft. Toch heeft de maten waar het vandaan komt voor een groot deel met je afkomst te maken, blijkt uit eerdere studies. Deze is voor 1 procent gelijk bij Europeanen, 10% bij mensen uit Oost-Azië en 40% bij bevolkingen in Centraal en Zuid-Amerika. Juist doordat er verschillen zijn, kan hiermee rekening worden gehouden bij de ontwikkeling voor medicijnen. Zo kunnen ze beter aansluiten bij verschillende mensen, laten de onderzoekers weten aan CNN.

Reageer op artikel:
Heb je een lage pijngrens? Dan ben je wellicht een deel Neanderthaler
Sluiten