Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 26 mei 2020

Lancering raket door Virgin Orbit gaat mis door fout

Terwijl NASA en SpaceX morgen de Crew Dragon 2 lanceren probeerde Virgin Orbit de LauncherOne in de ruimte krijgen. Dat ging niet zoals gepland.

Virgin Orbit, het bedrijf van miljardair Richard Branson, wilde de raket LauncherOne vanaf de vleugel van een aangepaste Boeing 747 lanceren. Tijdens de ontsteking van de eerste trap van de raket ging het mis. De raket reageerde niet zoals het moet en vervolgens werd de vlucht afgebroken. Als gevolg daarvan belandde het in de Grote Oceaan. Het vliegtuig raakte niet beschadigd en kon na de vlucht veilig landen.

‘Geen mislukking’

Wat er precies misging tijdens de ontsteking van de eerste trap van de raket is nog onbekend. Toch noemt Virgin Orbit de test niet een mislukking. Een aantal doelen die het bedrijf heeft gesteld zijn wel gehaald. Ze zien de lancering dan ook als een belangrijke sta vooruit. Het bedrijf gaat nu onderzoeken waarom de raket niet in de ruimte is beland en hoopt zo meer informatie te vergaren. “We hebben een belangrijke stap vooruit gezet en bestuderen de data van de vlucht voor de volgende keer,” laat de CEO van het bedrijf weten.

Virgin Orbit

In tegenstelling tot andere ruimtevaartbedrijven als SpaceX en Blue Origin probeert Virgin Orbit een lancering van een kleinere raket mogelijk te maken vanaf een vliegtuig. De belangrijkste reden hiervoor is dat een lancering in de lucht kosten bespaart. Een raket op 10 kilometer hoogte heeft minder brandstof nodig dan een die vanaf de grond wordt gelanceerd. Dit heeft alles te maken met de dichtheid van de lucht. Bovendien kan het vanaf een vliegtuig makkelijker in een gekozen baan om de aarde terechtkomen.

Lanceren vanaf een vliegtuig

De techniek hierachter is overigens niet nieuw. Ruimtevaartbedrijf Northrop Grumman past de techniek al dertig jaar toe met hun Pegasus-raket. Het verschil is dat zij gebruik maken van een vaste brandstof en Virgin Orbit van een vloeibare. Dit moet ervoor zorgen dat een raket makkelijker is te besturen. Met de LauncherOne wil het bedrijf kleine satellieten de ruimte inschieten. Die moeten in een lage baan rond de aarde terechtkomen

Reageer op artikel:
Lancering raket door Virgin Orbit gaat mis door fout
Sluiten