Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 6 jul 2020

Lancering raket mislukt, enorme schadepost voor eigenaars satellieten

Rocket Lab lanceerde afgelopen zaterdag een raket met verschillende satellieten aan boord. Dat verliep niet geheel volgens plan.

Rocket Lab is een van de bedrijven die raketten de ruimte in lanceert. Dat doet het vooral om satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Dat gaat meestal goed, alleen afgelopen weekend was dat niet het geval. In de tweede fase ging het mis waardoor de satellieten niet op hun plaats terechtkwamen. Zeven sondes zijn verloren.

Contact met de raket verloren

De Electron, zoals de raket heet, werd door het bedrijf gelanceerd vanaf het Rocket Lab Launch Complex in Mahia Peninsula in Nieuw-Zeeland. In eerste instantie leek er niets aan de hand en verliep alles volgens plan. Tijdens de Max Q-fase, het moment dat de raket het meest te maken krijgt met druk vanuit de atmosfeer, ging het mis.

De mislukte lancering was ook te zien tijdens een livestream van het evenement. Na zes minuten viel het beeld weg van de stream. Ook op de gegevens van het ruimtevoertuig was te zien dat niet alles klopte. De raket begon hoogte verliezen, totdat de stream werd afgesloten door het bedrijf. Rocket Lab liet daarna via Twitter weten dat ze de Electron kwijtraakte tijdens de tweede verbranding. Meer lijkt het bedrijf nog niet te weten. Wanneer er meer duidelijk is over de oorzaak, gaat het bedrijf de informatie delen.

Excuses

Op Twitter reageerde ook de CEO van het bedrijf, Peter Beck. Hij bood zijn excuses aan voor de crash van de raket. “We verloren de vlucht laat tijdens de missie. Het spijt me verschrikkelijk dat we de satellieten van onze klanten niet konden afleveren. Wat overblijft is dat we de oorzaak gaan achterhalen, oplossen en weer terugkomen.” Het is de eerste keer na elf succesvolle missies dat een lancering van Rocket Lab mislukt.

Verschillende klanten zijn hun peperdure satellieten nu kwijt door de raket. Canon wilde een nieuwe satelliet de ruimte inbrengen om nieuwe technologie te testen en beelden van de aarde te maken. Het grootste slachtoffer is het bedrijf Planet. Dat had vijf sondes aan boord.

Reageer op artikel:
Lancering raket mislukt, enorme schadepost voor eigenaars satellieten
Sluiten