Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 29 jan 2018

Elon Musk maakt lanceringsdatum Falcon Heavy bekend: waarom dit een big deal is

Er is al veel over gespeculeerd, er is al veel over geschreven, maar Elon Musk’s SpaceX hoopt over een week de Falcon Heavy raket echt te testen.

Falcon Heavy gaat van de grond

Ongeveer twee weken geleden werden, na veel uitstel en vertraging, de motoren van ‘s werelds krachtigste raket getest. De precieze lanceringsdatum van de raket bleef echter nog onbekend. Dit weekend liet Elon Musk, de CEO van SpaceX, in een tweet weten dat de Falcon Heavy op 6 februari de ruimte ingeschoten zal worden. De lancering zal plaatsvinden op het Apollo 39A lanceringsplatform op het Kennedy Space Center in Florida. Van dit historische platform werd Neil Armstrong ook naar de laan gelanceerd.

De lancering van de raket heeft vijf jaar (!) vertraging opgelopen. Het initiële plan was om de Falcon Heavy al in 2013 te lanceren. Dit plan veranderde naar begin 2016, waarna een aantal andere lanceringsdata in 2016 en 2017 volgden. Dit uitstel van lancering mag de pret voor de lancering niet drukken. Zo verkocht NASA tickets voor een viewing party inclusief champagne en brillen die het kijken vergemakkelijken, voor het luttele bedrag van 158 euro.

Falcon Heavy

Raketlancering, lekker belangrijk?

Wie zich afvraagt waarom de lancering van deze raket zo veel aandacht krijgt moet het volgende weten: de Falcon Heavy is de krachtigste raket ter wereld. Als de raket straks ‘commercieel’ gaat vliegen, dan kan hij een zwaardere lading mee de ruimte in nemen, zoals grotere commerciële satellieten. De lancering van de Heavy Falcon is ook een big deal, omdat het om de lancering gaat van een compleet nieuwe raket. Deze laat de enorme innovatie zien die er in de commerciële ruimte-sector plaatsvindt.

De innovatie is afkomstig van Elon Musk. Dezelfde man die ook verantwoordelijk is voor deze gruwelijke vlammenwerper. Iets met ‘van alle markten thuis’?

Reageer op artikel:
Elon Musk maakt lanceringsdatum Falcon Heavy bekend: waarom dit een big deal is
Sluiten