Daniel Koster
Daniel Koster 7 feb 2017

Landelijke uitslag van de StemWijzer te zien, en de winnaar is…

Oef, StemWijzer is verschrikkelijk de fout in gegaan. De website houdt namelijk bij op welke partij bezoekers uitkomen. Ook onthoudt StemWijzer wat de totale verdeling is. En nu blijkt dat die data enige tijd was in te zien.

Zo voor het oprapen

Nu is het niet zo dat deze data door iedereen was in te zien. Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze kwam hier achter toen hij in de ingebouwde ontwikkelaarsomgeving van de Chrome-browser zat rond te snuffen. De data was blijkbaar gemakkelijk op te vragen en in te zien.

Het lek is inmiddels gedicht.

PVV staat aan kop

Nu is er door ProDemos, de maker van StemWijzer, bevestigd dat dit inderdaad mogelijk was. De data is openbaar te zien. Zoals je kunt zien staat de PVV aan kop, maar wordt de partij op de hielen gevolgd door de PvdA.

Niet te generaliseren

Natuurlijk moeten we wel een kleine kanttekening plaatsen bij deze cijfers. Die zijn gebaseerd op een gelimiteerd aantal mensen. Daarnaast bestaan de resultaten ook uit mensen die slechts een deel van de StemWijzer hebben ingevuld.

Toch zegt het wel iets over hoe de partijen ervoor staan. Waar de verkiezingen op 15 maart 2017 plaatsvinden hebben de partijen nog een goede maand om hier iets aan te doen.

StemWijzer

Eén keer, nooit meer StemWijzer!

Het lek is inmiddels gedicht. Ook geeft ProDemos aan dat het niet mogelijk was de cijfers te manipuleren. Pff, wat een domme fout zeg. Laten we hopen dat StemWijzer niet nogmaals zo de fout ingaat. Het laat maar weer zien wat er allemaal met je gegevens kan gebeuren en hoe ze plots ‘op straat’ kunnen liggen..

Reageer op artikel:
Landelijke uitslag van de StemWijzer te zien, en de winnaar is…
Sluiten