Large Hadron Collider draait warm voor nieuwe natuurkundige tests

Na een lekker lang Paasweekend – we hopen dat je lekker hebt uitgerust – begint vandaag de werkweek weer! Voor de werknemers van het CERN begon hij al wat eerder: dit weekeinde ging de Large Hadron Collider (LHC) weer online, na een onderhoudsbeurt van twee jaar!

In de LHC botsen protonen met enorme snelheid tegen elkaar, en wordt het effect met verschillende sensoren gemeten. Zo worden natuurkundige theorieën getoetst, of nieuwe deeltjes gecreëerd. Het hoogtepunt tot nu toe was de ontdekking van het Higgs-Boson-deeltje, waardoor Peter Higgs en François Englert in 2013 de Nobelprijs voor Natuurkunde ontvingen.

De enorme ring (27 kilometer lang!) werd helemaal nagelopen. Ongeveer 10.000 elektrische verbindingen tussen magneten werden vervangen, en men bracht nieuwe veiligheidssystemen aan. Door verbeterde cryogene, elektrische en vacuümtechniek kunnen de wetenschappers binnenkort experimenteren met het dubbele vermogen van de vorige testsessies: ongeveer 13 teraelectronvolt.

Kort gezegd: ze kunnen deeltjes nu nóg harder tegen elkaar aan laten knallen. Vanaf juni draait de Hadron Collider weer op volle kracht, om o.a. donkere materie, antimaterie en het Brout-Englert-Higgs-mechanisme te onderzoeken.

Reageer op artikel:
Large Hadron Collider draait warm voor nieuwe natuurkundige tests
Sluiten