Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gadgets 17 dec 2020

[REVIEW] Ledger Nano X: ideale hardware wallet voor al je crypto

Zodra je begint met het kopen van crypto’s, loop je tegen de beveiliging aan. Hoe koop en bewaar je je cryptomunten en hoe sla je ze veilig op? Als je net lekker op weg bent met je crypto’s, is het laatste wat je wil, dat hackers je virtuele kluis leeghalen. Een van de meest veilige opties is dan een hardware wallet en een van de bekendste daarvan is de Ledger Nano X. Wij testten hem voor je.

In dit artikel kijken we naar het aanmaken, beveiligen en gebruiken van een Ledger Nano X en als extra bonus tip sluiten we af met de Cryptosteel Capsule, de moeder van alle backups.

Waarom heb je een hardware wallet nodig?

Een hardware wallet is een klein plug-in-apparaatje dat de private keys van de gebruiker opslaat in een beveiligd hardware-apparaat. Hiermee heb je als gebruiker een draagbare sleutel waarmee je overal veilig toegang kunt krijgen tot je crypto-assets. Met de hardware wallet log je in op de apps van je cryptomunten.

Hardware wallets worden ook wel cold storage genoemd, vanwege het feit dat ze je private keys isoleren van het internet, en opslaan in je eigen bank. Hiermee zijn je private keys immuun voor virussen, hackers en malware die proberen te stelen uit software wallets.

Ledger Nano X
Verstuur eenvoudig je cryptomunten (Afbeelding: Ledger)

De private keys op een hardware wallet zijn beveiligd met een pincode en een pass phrase. Als je de hardware wallet kwijtraakt, kun je een backup maken van je tegoeden door het gebruik van de seed phrase a.k.a. recovery phrase. Dit is een lijst van 24 woorden waarmee je je private key opnieuw kunt genereren. Hiermee kun je ook je private keys verplaatsen naar een andere hardware wallet.

Je kunt je hardware wallet ook gebruiken om om cryptocurrencies te ontvangen en versturen. Dit is veiliger dan een online wallet. Zo schrok ik van de week toen ik een melding kreeg dat ik mijn Binance-wachtwoord moest wijzigen omdat dat betrokken was bij een datalek.

De Ledger Nano X

Ok, een hardware wallet is dus onontbeerlijk als je crypto’s je lief zijn. De Ledger Nano X is een klein apparaatje dat qua uiterlijk doet denken aan een usb-stick. Dat is het niet, maar net zoals de voorganger (en nog steeds te koop zijnde) Nano S, kun je hem wel via usb met je computer verbinden. Het voordeel van de Ledger Nano X is dat hij ook ondersteuning biedt voor bluetooth zodat je niet per se een computer nodig hebt, maar ook je smartphone kunt gebruiken om connectie te maken met jouw Nano X.

Een ander voordeel is dat de Nano X een grotere opslagruimte heeft, waardoor je er tot wel 100 crypto’s tegelijk op kunt beheren. Dit is aanzienlijk meer dan de 18 die de Nano S kan opslaan.

Ledger Nano X
Werkt feilloos samen met al je devices (Afbeelding: Ledger)

In het doosje zit de Nano X zelf, een usb-kabeltje om hem mee op te laden of te verbinden aan een computer en een drietal velletjes papier (recovery sheets) waarop je je 24 woorden kunt schrijven die als backup dienen voor je word-seed.

Ledger Nano X: de test

Het instellen wijst zichzelf, het is een kwestie van stap voor stap de beveiliging optuigen, de app installeren op je smartphone of computer, de Nano X koppelen met je smartphone (of computer), de crypto-apps installeren die je nodig hebt en klaar. Wel even een werkje waar je je koppie bij moet houden, want het vergt nauwkeurigheid, vooral in het opslaan van je 24 woorden, zodat je die later weer kunt vinden. Dit is heel belangrijk, want het voordeel van hardware wallets is dat je voor je veiligheid niet afhankelijk bent van derden in een online omgeving, maar dat heeft wel tot gevolg dat je zelf verantwoordelijk bent hiervoor!

Als je wilt, kun je online overal filmpjes vinden hoe deze stappen te volgen. Mijn 16-jarige zoon, die ik als tester inschakelde, had de Nano X echter al ingesteld voordat ik klaar was met de uitleg! Hij had zelfs met nette blokletters geschreven op zijn recovery sheet.

Een nadeel zou dan ook kunnen zijn dat je je woorden of zelfs de hardware wallet zelf kwijtraakt. Je moet dus wel echt even goed nadenken waar je alles bewaart (zeker niet digitaal!).

Eenmaal alles ingesteld, werkt het eenvoudig en veilig. Je transacties (aankopen, verkopen, sturen, ontvangen) kunnen succesvol uitgevoerd worden. En mocht je later besluiten andere munten toe te voegen die je nu nog niet hebt, kun je die gemakkelijk aanmaken en toevoegen in de Ledger Nano X.

De Ledger Nano X kost nu €119,- en is nu tot 20 december met 20% korting voor €94,95 te bestellen bij Hardware Wallet Online

De moeder van alle backups: de Cryptosteel Capsule

Dan, zoals beloofd, de moeder van alle backups. Als je toch bang bent dat je je hardware wallet of de recovery sheet met de 24 woorden verliest, kun je een Cryptosteel Capsule aanschaffen. Die kun je ernaast gebruiken, en vervolgens goed opbergen.

Cryptosteel Capsule
De moeder van alle backups (Afbeelding: Cryptosteel)

Het mooie aan deze ubercoole gadgets is dat hij bestand is tegen extreme omstandigheden zoals vuur en water. De capsule kan tot 123 karakters opslaan en is gemaakt van heavy duty roestvrij staal.

Naast je eerder genoemde recovery sheet, sla je zo je 24 woorden nog eens extra veilig op. Ik bedoel, de 24 woorden digitaal opslaan moet je echt nooit doen en een papiertje is maar een papiertje. De Cryptosteel Capsule is een oerdegelijke stalen buis waar je de letters instopt. Er zit een letterbak bij met 800 letters, in de vorm van metalen plaatjes. Je brengt alle letters aan door ze over de pin te schuiven en die te verzegelen in de capsule.

Cryptosteel Capsule
Kies uit 800 letters en vorm je 24 woorden (Afbeelding: Cryptosteel)

Als je het staafje met de letters weer hebt opgeborgen in de capsule, kun je die begraven, achter een plint verstoppen of in de kruipruimte of zelfs in cement storten. De fabrikant garandeert dat hij zelfs een hitte van 1400 graden overleeft. Hij schijnt zelfs immuun te zijn tegen COVID-19, nucleaire winters te kunnen overleven en tegen het klimaat van andere planeten te kunnen.

De Cryptosteel Capsule kost €99.95 en is te bestellen bij Hardware Wallet Online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
[REVIEW] Ledger Nano X: ideale hardware wallet voor al je crypto
Sluiten