Robert Kroes
Robert Kroes Tech 9 jul 2019

Soms is de Bitcoin letterlijk luchthandel: het minen van een leeg Bitcoin blok

Soms kom je nog wel eens een statistiek tegen waar je even van opkijkt. Een van die bijzonderheden zagen we vandaag toen men over het minen van een leeg Bitcoin blok had. Omdat deze transacties invloed kunnen hebben op de (koers) van de Bitcoin bespreken we hier de dingen die je over het minen van lege blokken met Bitcoin transacties moet weten. 

Wat is een leeg Bitcoin blok?

Zoals de belegger in Bitcoin inmiddels worden de transacties in Bitcoin verzameld in blokken. Vervolgens worden die blokken ter goedkeuring aangeboden. Dat goedkeuren gebeurt door het oplossen van moeilijke wiskundige berekeningen, het zogenoemde minen. De computer (node) die als eerste de juiste berekening heeft gemaakt krijgt als beloning (op dit moment) 12,5 Bitcoin. Op basis van het white paper van de Bitcoin is bepaald dat er elke 10 minuten een blok gemined moet worden.

Per blok kan maximaal voor 1 MB data aan transacties worden goedgekeurd. Ook bepaalt het whitepaper dat de goedkeuringsmethode ‘Proof of Work’ is. Met deze kennis moeten we dus direct aantekenen dat de term ‘leeg blok’ feitelijk onjuist is. Het ‘lege’ blok bevat namelijk exact één transactie, de overboeking van de mining reward naar de cryptowallet van de winnende miner.

Hoe ontstaat een leeg Bitcoin Blok?

In de beginjaren van de Bitcoin ontstond er nog wel eens een leeg blok omdat er in 10 minuten of langer geen transactie werd gedaan. Dit is tegenwoordig al lang niet meer zo. Toch ontstaan er nog steeds veel lege blokken. Dit komt omdat een miningpool, als zij een blok van een concurrent ontvangt, een aantal transacties uit moet voeren om dat blok uiteindelijk te valideren. Om hun hash-power niet te verliezen minen zij zelf een nieuw blok tijdens de periode dat zij die werkzaamheden aan het blok van de concurrent uitvoeren.

Terwijl die transacties uitgevoerd worden kan men dan direct het nieuwe, lege Bitcoin blok valideren en de bijbehorende beloning opstrijken. Overigens is het geen zekerheid dat zo’n poging lukt. Het maakt voor de goedkeuring en moeilijkheid van de wiskundige opgave namelijk niet uit of een Bitcoin blok vol of leeg is.

Hoeveel vaak is een Bitcoin blok leeg?

Door de jaren heen zijn er diverse metingen gedaan over verschillende periodes. Zo berekende men in 2018 dat zo’n 19% van het totaal aantal blokken sinds de voorgaande halving leeg was. In 2016 had men geen percentage voor handen, maar lijkt het op basis van de absolute aantallen een beduidend lager percentage te zijn. Volgens de meest recente data is 15% van alle Bitcoinblokken leeg. Antpool heeft daarvan met 35% het grootste deel op haar conto geschreven.

Wat betekent dit voor de Bitcoinhandel?

Deze tactiek is volgens sommigen een aantasting van het doel van de Bitcoin. Op deze manier kunnen transacties namelijk niet op maximale snelheid worden verwerkt. Immers, ook voor en na een leeg blok moet 10 minuten op een volgend blok gewacht worden. Dit leidt tot langere transactietijden. Toch zijn influencers huiverig om in te grijpen. Gezamenlijke tegenacties druisen volgens hem namelijk in tegen de wens tot decentralisatie. Daarnaast is het in analyses belangrijk om het aantal lege blokken mee te nemen als je iets over de handel in Bitcoin wilt zeggen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Soms is de Bitcoin letterlijk luchthandel: het minen van een leeg Bitcoin blok
Sluiten