Plastic blokjes: hoe Lego een groene en duurzame toekomst tegemoet gaat

De Deense speelgoedfabrikant LEGO Group is al een lange tijd bezig om zo duurzaam mogelijk te worden. Dit wilden ze voornamelijk doen door in het productieproces zo min mogelijk carbon dioxide uit te stoten. Na hard werken aan hun groene doelstellingen willen ze nog een stapje verder gaan: op naar het groene legoblokje.

LEGO gaat voor duurzaam

De LEGO Group is al sinds 2012 actief bezig met het opwekken van duurzame energie, waaronder windenergie. De doelstelling die het bedrijf zichzelf in 2012 stelde leek ambitieus: de LEGO Group zou in drie jaar 100% van hun eigen energiegebruik teruggeven in hernieuwbare energie. Zo investeerden ze bijvoorbeeld in een windmolenpark in de UK dat meer dan 230.000 Britse huishoudens van groene energie voorziet.

Door deze investering werd de ambitieuze doelstelling van de LEGO Group gehaald. 100% van hun eigen energieverbruik werd gecompenseerd in het zelfde aantal megawatts aan hernieuwbare energie. De doelstelling werd maar liefst drie jaar voor tijd behaald. Dit vierden ze door een mega windmolen van LEGO te bouwen, hoe kan het ook anders, waarmee ze in het Guinness Book of Records kwamen.

Once you go green..

Het behalen van de groene doelstelling is voor de LEGO Group nog niet genoeg. Het bedrijf wil hun groene voetafdruk vergroten omdat alleen investeren in groene energie de planeet niet gaat redden. De koolstofemissie moet ook omlaag.

Daarom stelde de speelgoedfabrikant zichzelf in 2015 nog een doel: twintig typen plastic die ze gebruiken bij het maken van speelgoed moeten voor 2030 vervangen worden door duurzaam materiaal. Dit zal helpen de koolstofemissie van het bedrijf te verminderen.

duurzaam

LEGO heeft 155 miljoen dollar geïnvesteerd in een lab waar duurzame materialen worden onderzocht en naar alternatieven wordt gekeken voor plastic gemaakt van fossiele brandstoffen. Naast dat het materiaal zelf slecht is voor het milieu, wordt er ook nog vier procent van de autobrandstof wereldwijd gebruikt voor de productie van plastic.

Dit is drastisch minder bij bijvoorbeeld bioplastic, dat wordt gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal of planten. Slechts een procent van al het plastic dat op dit moment wordt maakt is biologisch afbreekbaar.

duurzaam

Zelfde buitenkant, andere binnenkant

Gewoon plastic is goedkoper dan biologisch afbreekbaar plastic. Toch zijn in de laatste jaren de prijzen omlaag gegaan en zijn een aantal grote bedrijven overgestapt op biologisch afbreekbaar plastic. Zo heeft Coca-Cola bijvoorbeeld geïnvesteerd in 35 miljard flessen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

LEGO is van plan om de verschillende soorten plastic die ze nu gebruiken voor hun legoblokjes te vervangen met duurzame alternatieven. Hierbij is het wel belangrijk dat de blokjes net zo veilig zijn, de zelfde kwaliteit hebben en dus net zo lang meegaan als de huidige blokjes. Het is natuurlijk belangrijk dat er geen stukjes van het speelgoed afbreken tijdens het spelen.

Straks gaan ze nóg langer mee

Legoblokjes worden vaak generatie na generatie doorgegeven. Het plastic waarvan de legoblokjes nu wordt gemaakt is van een hoogstaande kwaliteit wat er voor zorgt dat de blokjes lang meegaan. LEGO is nu op zoek naar een alternatief voor dit materiaal dat net zo sterk en betrouwbaar is.

LEGO liet in een statement weten dat het bedrijf een grote voetafdruk op de planeet heeft en deze groen te willen kleuren. volgens hen moeten de grote spelers het voortouw nemen in de overstap naar groene energie en duurzame materialen. Niet gevreesd, voor de consument zal dit niks uitmaken. Je kids, of jijzelf (we zullen niks doorvertellen), kunnen de zelfde bouwsels maken. Het blokje zal zeker blijven bestaan.

duurzaam

Zelf ook een steentje bijdragen? Stop dan bijvoorbeeld met het kopen van die ellendige pet-flessen en ga over op een alternatief, zoals deze van The Plastic Bank.

Reageer op artikel:
Plastic blokjes: hoe Lego een groene en duurzame toekomst tegemoet gaat
Sluiten