LEGO verkoopt nog dit jaar zijn eerste duurzame steentjes

LEGO liet vorig jaar al weten dat het hard werkt aan een duurzamere toekomst. Daar gaan we nog dit jaar de eerste resultaten zien. Later dit jaar staan namelijk de eerste duurzame steentjes in de winkel, gemaakt van plantaardig plastic. Daarvoor wordt suikerriet gebruikt. De productie daarvan is reeds begonnen. Het materiaal bestaat uit botanische elementen. Denk bijvoorbeeld aan bladeren, maar ook restanten van bomen. 

LEGO gaat voor duurzaam

De nieuwe steentjes zijn gemaakt van polyethyleen, een zacht en duurzaam plastic. Klinkt drastisch, maar volgens het Deense speelgoedmerk ga je er niks van merken. LEGO beweert namelijk dat de duurzame steentjes technisch identiek zijn aan de traditionele plastic steentjes. Er is overigens nog een lange weg te gaan: de duurzame bouwblokjes zullen aanvankelijk 1 tot 2 procent van het totale aantal steentjes beslaan. De huidige blokjes zijn gemaakt van op olie gebaseerd plastic.

LEGO Duurzaam plastic

Het is een eerste stap richting een groenere toekomst. In 2030 wil het bedrijf duurzame materialen voor zijn kernproducten en verpakkingen gebruiken. Eerder investeerde de Deense speelgoedfabrikant al 165 miljoen dollar in een zogenaamd Sustainable Materials Centre. Dat is een toegewijd onderzoekstak die specifiek naar duurzame alternatieven zoekt.

Het blijft niet bij deze plannen. LEGO is ook samen gaan werken met het WWF om de koolstofuitstoot van zijn productie- en logistieke processen terug te brengen. “Het is essentieel dat bedrijven in elke industrie manieren vinden om op een verantwoordelijke manier te produceren, en zo een toekomst te realiseren waar mensen, de natuur en de economie floreren.” Aldus WWF’s Alix Grabowski.

Verder investeert het bedrijf in windenergie, en vervangt het al verschillende verpakkingsmaterialen met papier-pulp. Heb je LEGO-steentjes liggen die je niet meer gebruikt? Het speelgoedmerk adviseert je dan ze te doneren aan een ander. Zo hoeven er minder geproduceerd te worden. Een zet die in feite LEGO benadeelt, maar die de wereld er een stukje groener op maakt. We zijn zeer benieuwd wat de komende jaren aan duurzame oplossingen gaat brengen. Check ook deze bizarre LEGO-bouwwerken die verbluffen.

LEGO

Reageer op artikel:
LEGO verkoopt nog dit jaar zijn eerste duurzame steentjes
Sluiten