Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 28 sep 2018

LEGO brengt eerste plantaardige set uit: werkende windmolen

LEGO draagt graag een steentje bij aan een betere wereld. Dat is een flinke klus, gezien de speelgoedsteentjes gemaakt worden van… plastic. Begin dit jaar kondigde de Deense gigant al aan dat daar verandering in zou gaan komen.

LEGO Creator Expert Vestas® Wind Turbine

Het bedrijf had succesvol geëxperimenteerd met plantaardige blokjes. Daar plukt de speelgoedgigant nu de eerste vruchten van. De eerste set die compleet van plantaardig plastic is gemaakt, ligt vanaf 23 november namelijk in de digitale schappen.

Geheel groen toepasselijk gaat het om een volledig functionerende windmolen. Lekker milieuvriendelijk dus. De molen is gebaseerd op een echte variant van Vestas, een Deense fabrikant van windturbines. Sterker nog, het is de wereldleider op het gebied van windmolens.

LEGO Creator Expert Vestas® Wind Turbine

Dubbelop Deense glorie dus. De LEGO-set bestaat uit maar liefst 826 steentjes. Uiteindelijk heb je een molen van een meter hoog in elkaar gezet. Een hond, wat poppetjes, een paar boompjes en zelfs een huisje zorgen voor een gezellige omgeving.

LEGO benadrukt hoe belangrijk het voor ze is om naast een leuke speelervaring ook bewustzijn te creëren op het gebied van duurzaamheid. De speelgoedgigant heeft daarin een unieke kans, omdat het juist de volgende generatie bereikt. Een generatie die er des te meer baat bij heeft.

De LEGO Creator Expert Vestas® Wind Turbine is een indrukwekkend bouwwerk. De speelgoed-windmolen werkt namelijk echt. Wanneer de wieken ronddraaien, gaan de lichtjes ook echt branden.

LEGO Creator Expert Vestas® Wind Turbine

Helemaal groen in 2030

Vanaf 23 november kun je de set online aanschaffen. Al snel zullen er nog veel meer sets volgen, want het blijft niet bij een experiment. LEGO wil in 2030 alle sets met plantaardige blokjes leveren. Dat is een ambitieus streven, gezien de schaal waarop het bedrijf opereert.

Daarvoor werkt LEGO onder andere samen met het Wereld Natuur Fonds. Jaarlijks produceert de Deense gigant maar liefst 20 miljard steentjes. Tot nu toe is er 135 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar de duurzamere vervangende materialen.

In het geval van LEGO gaat het om een nieuw plasticsoort, dat van suikerriet wordt vervaardigd. Maak je geen zorgen: uit uitgebreide tests blijkt dat de plantaardige blokjes exact dezelfde kwaliteit hebben die je al decennia van het merk gewend bent.

LEGO Creator Expert Vestas® Wind Turbine

 

Reageer op artikel:
LEGO brengt eerste plantaardige set uit: werkende windmolen
Sluiten