Kunstmatige Intelligentie op z’n best: de automatische LEGO-sorteermachine

Lego is een van het meest populaire en zeker het meest herkenbare speelgoed dat er is. Een nadeel van de blokjes: het zijn er vaak veel en maken gemakkelijk een rommel van je huis. Maar daar heeft de developer en liefhebber van kunstmatige intelligentie (AI) Daniel West een oplossing voor gevonden.

West combineerde zijn liefde voor het speelgoed met zijn technische vaardigheden om een Lego-sorteermachine te bouwen. Die machine identificeert, sorteert en organiseert alle verschillende plastic blokjes zodat jij je niet meer druk hoeft te maken over het opruimen van de zooi.

‘s Werelds eerste Lego-sorteermachine

Kinderen houden er van en voor menig volwassene is het een sterk stukje nostalgie: Lego. Het uitzoeken en sorteren van alle blokjes hoort volgens sommigen bij het spelen met de plastic blokjes. Maar niet volgens de developer en YouTuber Daniel West. Hij ontwierp namelijk een machine, gemaakt van meer dan 10.000 Legoblokjes, die de blokjes sorteert.

Super slimme machine onderscheidt 3000 blokjes

Het kostte West maar liefst twee jaar om de machine te bouwen en perfect uit te werken. De machine maakt gebruik van AI om de blokjes van elkaar te onderscheiden. Hij wordt aangedreven door negen Lego-motoren en negen zogenaamde ‘servos’. De Universal Lego Sorter, zoals West de machine heeft genoemd, maakt gebruik van een lopende band die de verschillende blokjes uit de bak met blokjes haalt. Vervolgens moet een camera de blokjes individueel zien om ze daarna in de juiste bak te gooien.

Lego
Lego. Heel veel Lego. (Bron: ANP / Alessandro Rampazzo / AFP)

De machine kan alle verschillende blokjes van elkaar onderscheiden en ze in een van de 18 emmers scheiden. Volgens West herkent de machine ongeveer 3000 verschillende Lego-onderdelen.

Benieuwd hoe deze magische sorteermachine werkt? Bekijk hieronder de beelden.

Reageer op artikel:
Kunstmatige Intelligentie op z’n best: de automatische LEGO-sorteermachine
Sluiten