Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 21 nov 2017

Voor de fotografie-liefhebber: de nieuwe Leica CL in een iconisch jasje

Leica heeft zijn strepen als goede cameramaker door de jaren heen ruimschoots verdiend. Dat viert Leica nu met een nieuw vlaggenschip, de CL: een moderne camera in een iconisch jasje.

Leica komt met nieuw vlaggenschip

De nieuwste Leica mag er dan misschien wat old-school uit zien, maar dat is hij zeker niet. De camera heeft de performance van een hypermoderne camera (we hadden ook net anders van het merk verwacht), maar heeft een wat meer retro uiterlijk gekregen.

Dit nieuwste model is eigenlijk voorzien van bijna dezelfde binnenkant als de TL2 camera, waar we eerder al over schreven, maar is voorzien van een meer traditioneel uiterlijk en beter handelbare knoppen.

Leica

Nieuwe camera in een retro jasje

Naast het uiterlijk, zijn er aan de binnenkant ook nog wat toevoegingen gedaan ten opzichte van de TL2 die eerder dit jaar al verscheen. De Leica CL is namelijk voorzien van een 2,36 miljoen-punts EVF die speciaal voor deze camera is ontworpen. Dit is handig voor wie de camera echt voor zijn ogen wilt houden en de belangrijke waarden ter plekke aan wil passen.

Omdat deze camera deze extra manuele functie heeft, is het touchscreen van de camera wat kleiner dan we gewend zijn: 3.0-inch. De verschillende functies in het menu zijn te selecteren via de knopjes er naast. De touch-functie kan gebruikt worden om in te zoomen in foto’s en om ze gemakkelijk terug te kijken.

De Leica CL heeft dezelfde 24.2-megapixel sensor, 49-punt contrast autofocus en Maestro 2 series processor als de TL2. De ISO kan worden ingesteld van 100 tot 50.000, en de sluitersnelheid kan tot 1/8000 van een seconde in mechanische modus en tot 1/25.000 in de elektronische modus worden ingesteld. Wat interessant is, is dat deze camera geen I/O-poortjes heeft zodat je de foto’s gemakkelijk van de camera kunt halen. Om dat te doen moet je de SD-kaart verwijderen, óf je kunt Leica’s app gebruiken (beschikbaar voor Android en iOS) om draadloos foto’s naar je smartphone of tablet te sturen.

Leica

Wat video betreft zit je met deze camera ook wel goed: de camera schiet 4K beelden bij 30fps, of 60fps voor 1080p-beeld. Helaas is de camera niet voorzien van een input-mogelijkheid voor een microfoon. Hiervoor moet je dus gebruik maken van een externe geluidsrecorder of en microfoon die in de camera is ingebouwd. Van die laatste hoef je geen top-geluid te verwachten. Gelukkig zullen de meeste gebruikers van deze camera niet kopen om mee te filmen.

Een Leica CL-kit met een 18mm lens kost je ongeveer 3238 euro. De camera is te koop via Leica’s online shop. Vind je dit nou een beetje te veel geld? Dan kun je altijd nog voor een van deze toffe instant camera’s gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Voor de fotografie-liefhebber: de nieuwe Leica CL in een iconisch jasje
Sluiten