Noah Korevaar
Noah Korevaar 13 mrt 2017

Smartphone als lening met BKR-registratie: dit verandert er voor jou

Sinds 1 januari 2017 is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing op ‘gratis’ smartphones bij een mobiel abonnement en krijg je daarbij een BKR-registratie. Maar wat betekent dat precies voor jou?

Een BKR-registratie bij je mobiele abonnement

Sinds 1 januari 2017 is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing op ‘gratis’ smartphones bij een mobiel abonnement en krijg je daarbij een BKR-registratie. Maar wat betekent dat precies? In dit artikel zet ik de gevolgen van een BKR-registratie bij mobiele abonnementen op een rijtje. Voor jou als consument én voor de Nederlandse smartphonemarkt.

BKR

Misschien heb je ze wel gezien. De plaatjes met “Let op! Geld lenen kost geld.” Die vliegen je sinds kort om de oren bij alles wat met een telecomabonnement met smartphone te maken hebben. Op reclameposters, bij webshops en in foldertjes van telecomwinkels.

Dat is sinds kort verplicht omdat de Hoge Raad geoordeeld heeft dat de ‘gratis’ smartphone bij je abonnement een lening is. En dus is de Wet op het financieel toezicht erop van toepassing. Bij een lening die meer is dan €250 krijg je bovendien per 1 mei 2017 een registratie bij Bureau Kredietregistratie aan je broek en moeten telecomaanbieders je kredietwaardigheid onderzoeken voordat ze een abonnement mogen afsluiten.

Vrije val van BlackBerry

Dat heeft de nodige gevolgen, zowel voor consumenten als voor spelers in de telecommarkt. Het eerste grote resultaat daarvan is al zichtbaar: webshop CoolBlue heeft aangekondigd vanwege de extra regeldruk per 1 februari geen abonnementen meer aan te bieden. Andere verwachte gevolgen van de nieuwe wetgeving bespreek ik hieronder.

Het goede nieuws

Het goede nieuws van de nieuwe wetgeving is dat de kosten voor je smartphone bij een abonnement een stuk inzichtelijker worden. Verkopers zijn namelijk verplicht om een krediettabel bij te voegen bij een mobiel abonnement met gratis smartphone.

Daarin moeten duidelijk de kosten van het abonnement, de kosten van de smartphone en het totale bedrag van de lening gespecificeerd zijn. Zo kun je dus erg eenvoudig vergelijken bij welk abonnement je het beste uit bent voor de smartphone van jou keuze en of het goedkoper is om je toestel los of in combinatie met een abonnement te kopen. So far so good.

Een smartphone van €360 kan ervoor zorgen dat je ruim €4000 minder kunt lenen

Helaas zijn er ook minder prettige gevolgen. Allereerst kan de kredietcheck ervoor zorgen dat je helemaal geen abonnement met een dure smartphone meer kunt afsluiten als je niet kredietwaardig geacht wordt. Maargoed, in dat geval is het misschien uiteindelijk ook maar beter dat je niet zo’n toestel op afbetaling kunt kopen.

BKR-registratie

Vervelender is de BKR-registratie die je eraan overhoudt als je wél een toestel op afbetaling kan kopen en koopt. Die registratie kan ervoor zorgen dat je bij andere leningen, bijvoorbeeld een hypotheek, flink minder kunt lenen.

De Hypotheekshop heeft wat rekenvoorbeelden gemaakt en daaruit blijkt dat je bijvoorbeeld bij een smartphone van €360 die je in twee jaar afbetaalt ruim €4000 minder kunt lenen in je hypotheek. Dat scheelt dus nogal.

Om dat te voorkomen kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de telefoon in een keer af te betalen of zo ver af te betalen dat het leenbedrag onder de €250 komt. Het goede nieuws daarbij is dat je dan vaak nog steeds korting krijgt op de prijs van een los toestel als je dat in combinatie met je abonnement doet. Zo kost een Apple iPhone 7 in combinatie met een tweejarig Tele2-abonnement van €11 per maand nog maar €689, terwijl hij los bij dezelfde winkel €725 kost.

De smartphonemarkt op zijn kop?

Lopen we binnenkort allemaal met een Alcatel Shine Lite of ander budgetmodel?
Los van de gevolgen voor jou als consument, heeft de nieuwe wetgeving potentieel ook nogal wat gevolgen voor de Nederlandse smartphonemarkt.

Het voorbeeld van CoolBlue dat stopt met abonnementsverkoop is daar het eerste teken van, maar ik kan me ook goed voorstellen dat het op andere vlakken nogal wat gevolgen heeft. Bijvoorbeeld dat de verkopen van dure smartphones inzakken omdat de hoge kosten inzichtelijker worden of mensen geen BKR-registratie bij mobiele abonnementen willen en het bedrag niet in één keer kunnen ophoesten.

Om daar een beter zicht op te krijgen heb ik een rondvraag gedaan bij de belangrijke spelers in de Nederlandse providers en smartphonemerken. Dat bleek lastiger dan gedacht: de meeste bedrijven lijken zelf nog niet echt een idee te hebben over wat er gaat gebeuren of willen daar niks over kwijt. Toch heb ik uiteindelijk een redelijk beeld kunnen vormen, wat ik hieronder kort zal samenvatten.

Waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat er meer losse toestellen verkocht zullen gaan worden. HTC en Wileyfox verwachten dat de simlock vrije markt juist boven de €250 flink gaat groeien, omdat het in dat segment voor mensen onaantrekkelijker wordt om een abonnement inclusief telefoon af te sluiten vanwege de BKR-registratie bij mobiele abonnementen die pas boven dat bedrag gaat gelden.

Alcatel verwacht daarnaast dat mensen beter gaan nadenken over de aankoop van een nieuwe smartphone: “Is die hoge prijs te rechtvaardigen of is een goedkoper toestel ook voldoende voor zijn behoeften?” Dat zal een groei in het budgetsegment betekenen. Ook Wiko en Wileyfox zijn het erover eens dat het budgetsegment waarschijnlijk gaat groeien in Nederland.

De budgetfabrikanten zijn dan ook enthousiast over de effecten die de nieuwe wetgeving voor hen gaat hebben. Wileyfox denkt voordeel te hebben van hun focus op toestellen onder de €250 en Alcatel denkt meer te gaan verkopen omdat het merendeel van hun toestellen onder de €250 is.

Opvallend is ook dat de budgetfabrikanten buiten HTC de enigen waren die met een uitgebreid antwoord kwamen. Misschien hebben die er beter over nagedacht omdat ze kansen zien, of misschien willen de fabrikanten die vooral in duurdere delen van de markt opereren geen negatief beeld uitdragen.

HTC denkt dat mensen eerder de online retail zullen opzoeken

HTC denkt dat er nog een ander interessant side-effect kan optreden door de nieuwe wetgeving. Omdat mensen voor het afsluiten van een abonnement met toestel per 1 mei meer gegevens moeten overleggen, denkt HTC dat ze eerder de online retail opzoeken.

Daar hoeven loonstrookjes en dergelijken namelijk niet persoonlijk aan een medewerker getoond te worden. Zo denkt HTC dat de al aanwezige groei van de e-tail in telecomland nog verder versterkt kan worden. Slecht nieuws voor traditionele retailers als The Phone House en Telecombinatie dus.

Tot slot

Dat de toepassing van de Wet op het financieel toezicht op de telecommarkt grote gevolgen gaat hebben is duidelijk. Voor jou als consument betekent het vooral dat je wat meer overzicht krijgt en beter op moet letten.

Mocht je binnenkort van plan zijn een hypotheek of andere grote lening af te sluiten, dan is het raadzaam om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen.

Het kan raadzaam zijn om je volgende smartphone los te kopen óf onder de €250 te shoppen

Dat de Nederlandse telecommarkt gaat veranderen is ook wel duidelijk, maar hoe precies weet nog niemand. “Het is nu nog te vroeg om dat in te schatten. De wet is nieuw en we kunnen de gevolgen nog niet overzien.

Op dit moment hebben we ook geen referentiekader wat een soortgelijke constructie dan wel in andere landen voor effect heeft gehad,” om maar even met de woorden van de woordvoerder van Lenovo te spreken. Een soortgelijke reactie kreeg ik van de meeste bedrijven die ik spraken we de tijd zal dus moeten leren wat er gaat gebeuren.

We zullen over een aantal jaar ongetwijfeld niet allemaal met een budgetsmartphone die we los gekocht hebben rondlopen, maar het klakkeloos uitzoeken van een gratis nieuwe telefoon omdat het weer ‘mag’ bij je abonnement is verleden tijd.

De tijden veranderen, maar niet elke smartphonefabrikant weet zich aan te passen. In dit artikel reconstrueren we de vrije val van BlackBerry, ooit de marktleider. Of check hoe Steve Jobs tien jaar geleden de eerste iPhone onthulde. Magie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphone als lening met BKR-registratie: dit verandert er voor jou
Sluiten