Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 1 jun 2018

Let op met welke HDMI-kabel je gebruikt

Stel je hebt zojuist een 4K Apple TV gekocht. Terwijl je die uitpakt, zie je allemaal kabels. Eentje voor de power, eentje voor het internet en natuurlijk de welbekende HDMI-kabel. Omdat je van plan was om je Xbox 360 uit de deur te doen, unplug je die oude console en zet je de 4K Apple TV op die HDMI-kabel. Niet veel later heb je beeld en kun je genieten van je nieuwe device. De kans is echter groot dat je niet alles uit je 4K Apple TV haalt.

Niet elke HDMI-kabel is hetzelfde

Want de HDMI-kabel die je bij je Xbox 360 hebt, is er waarschijnlijk eentje van de oude standaard. Hoewel je er gewoon beeld mee krijgt, kun je niet gebruik maken van alle toeters en bellen. De HDMI-kabel werd in 2002 geintroduceerd en als je kijkt naar de kabel, dan ziet hij er nog altijd hetzelfde uit.

Intern zit er echter een groot verschil tussen de kabels. De meest standaard kabel is de zogenaamde HDMi 1.4-variant die in 2009 werd geïntroduceerd. Deze kabel is goed geschikt wanneer je games of films op 1080p wil afspelen. Maar als je 4K met HDR op 120 Hz wil afspelen, dan is deze kabel niet krachtig genoeg.

HDMI-kabel

Hij is namelijk beperkt met de data overdracht. Hij kan 10Gbps overdragen en dat is te weinig voor de meest hoogwaardige content. Je moet eigenlijk de 2.1-versie hebben, die een overdracht heeft 48Gbps en kan zodoende alles overdragen.

Het enige probleem dan weer is dat er niet heel veel fabrikanten zijn die heel duidelijk zeggen wat een 1.4- en wat een 2.1-kabel is. Je moet dus echt even goed huiswerk doen voordat je een nieuw device in huis haalt. Ook moet je nog kijken welke van de HDMi-ingangen 2.1 of hoger ondersteunen.

Sommige oudere tv’s hebben maar één zo’n port en moet je dus je juiste device in de juiste port aansluiten. Dus als je beeld niet is zoals je dat zou willen, dan zou dat kunnen liggen aan het soort HDMI-kabel dat je gebruikt. Met name bij zoiets als de Xbox One X is dit belangrijk.

Reageer op artikel:
Let op met welke HDMI-kabel je gebruikt
Sluiten