Daniel Koster
Daniel Koster Duurzaamheid 4 mei 2016

Let the sun shine: is zonne-energie in Nederland rendabel?

Zonne-energie kent flinke potentie! Je kunt er bijvoorbeeld je telefoon mee opladen of een koelbox mee van energie voorzien. Aangezien het ook nog eens een relatief schone vorm van energie is, is zonne-energie de afgelopen tijd uitgegroeid tot een populaire vorm van energie opwekken. Echter is er een probleem met die vorm van energie in Nederland, er is zon voor nodig! Vandaar dat er al zonnepanelen zijn ontwikkeld die energie uit regen opwekken. Maar goed, die zijn nog geen werkelijkheid. We moeten het dus nog even met de zon doen. Maar is dat in Nederland wel rendabel?

Zonne-panelen in Nederland

Je wekt uiteraard zonne-energie op door zonne-panelen te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan panelen op het dak van je woning of op je schuur. Het is hierbij van belang om aan twee zaken te denken wanneer je de panelen wilt plaatsen. Ten eerste het kostenplaatje. Als voorbeeld nemen we deze casus voor een gemiddeld huishouden. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 4000 kWh per jaar. Stel dat zij over een dak beschikken dat voor twaalf zonnepanelen is geschikt. Deze wekken in totaal 3.500 kWh op. Het aanschaffen van twaalf panelen kost hier 5.117 euro. Afhankelijk van het huidige energietarief is deze investering in zo’n zeven jaar terugverdiend (3.500 kWh x 0,20 euro energietarief = 700 euro per jaar. Dus 5.117 euro delen door 700 euro is 7,3 jaar). Wat hier nog wel bovenop komt, is de kosten voor installatie. Hierbij moet je nog denken aan 25 procent extra kosten. Binnen een jaar of tien heb je de panelen dus terugverdiend.

Ook deze berekening laat zien dat ongeveer tien jaar duurt voordat je de panelen weer hebt terugverdiend. Dit aangezien je stroomverbruik goedkoper is met zonnepanelen. Vervolgens zul je stroom opwekken voor ongeveer de helft van de prijs die je bij de energieleverancier betaalt. Dat gaat dan over een flinke periode aangezien een zonnepaneel minimaal een jaar of 25 meegaat! Je hebt dus zeker nog vijftien jaar een flink voordeel op je energierekening.

Het tweede belangrijke is de vraag of je genoeg zon krijgt. Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, geeft in een gesprek met Trouw aan dat de optimale plekken in de wereld ongeveer drie maal zo veel uit zonne-energie halen dan minst optimale. In Nederland haal je ongeveer anderhalf tot twee maal minder energie uit zonnepanelen als optimale locaties zoals Spanje dat doen! Maar zoals je in de netgenoemde cijfers kunt zien haal je dan alsnog genoeg energie uit de zon om je investering te dekken. Maar er is meer. Je haalt volgens Sinke genoeg energie uit de zonnepanelen in Nederland om ze binnen één tot twee jaar schoon te laten opereren. Het kost namelijk energie om zonnepanelen te produceren, maar dat is na een jaar of twee alweer verholpen!

Zonne-energie, ja of nee?

Dus, de vraag of zonnepanelen in Nederland rendabel zijn is met een volmondig ja te beantwoorden. Ten eerste krijg je een flink kostenvoordeel voorgeschoteld. Er vanuit gaande dat je zonnepaneel minimaal 25 jaar meegaat zullen je elektriciteitskosten met vijftig procent afnemen. Een ander voordeel is dat je de stroom na twee jaar al daadwerkelijk schoon en groen kunt noemen. Zo is je verbruikte energie schoner én goed voor de portemonnee. Wat houd je nog tegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Let the sun shine: is zonne-energie in Nederland rendabel?
Sluiten