Daniel Koster
Daniel Koster Tech 6 mrt 2015

Vondst ‘Atlantische Oceaan’ sluit leven op Mars niet uit

Mars staat voor velen ook wel bekend als ‘de rode planeet’. Dit om de reden dat ijzeroxide het oppervlak van Mars bedekt en de planeet hierdoor een rood aanzicht kent. Nu blijkt echter uit recent onderzoek van NASA dat Mars voor één vijfde bedekt was met water, een grote oceaan wel te verstaan. No big deal horen we je denken, echter betekent dit dat Mars meer kans op leven bood dan aanvankelijk werd gedacht.

Water op Mars

Afgelopen donderdag presenteerde NASA het bewijs voor deze uitspraak. Een kleine schok ging hiermee door de wetenschappelijke wereld, aangezien dit de algemene consensus over de historie van Mars drastisch veranderde. Voorheen werd namelijk aangenomen dat Mars vier-en-een-half miljard jaar geleden slechts sporadisch water kende, dat nooit in grote hoeveelheden (zoals in de vorm van een oceaan) voorkwam. Voordat we het over de implicaties gaan hebben horen we je afvragen hoe NASA vier-en-een-half miljard jaar terug in de tijd heeft gekeken. Door de drie grootste telescopen die de aarde kent met infraroodstralen op Mars te richten kon NASA bepaalde waarden van de watermoleculen op Mars achterhalen. Door deze waarden te vergelijken met de waarden van watermoleculen aangetroffen in een meteoriet afkomstig van Mars van vier-en-een-half miljard jaar geleden, konden ze berekenen met welk ratio het water in de afgelopen vier-en-een-half miljard jaar is afgebroken. Door dit ratio omgekeerd toe te passen konden de onderzoekers van NASA concluderen dat originele oceaan zes maal groter was dan die van nu.

‘Atlantische Oceaan’

Maar, wat betekent dit nou? Dit houdt in dat de gehele planeet 137 meter met water zou zijn bedekt. Dit was nochtans het geval, aangezien de planeet reliëf-verschillen kent. Vandaar dat het water naar een grote oceaan zou zijn gestroomd, die op sommige plaatsen meer dan anderhalve kilometer diep was. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat Mars voor twintig procent uit water bestond. Ongeveer zo groot als de Atlantische Oceaan. De vraag waar dan al dat water heen is, konden de wetenschappers ook beantwoorden. Door het geleidelijke verdwijnen van de atmosfeer van Mars verloor de atmosfeer de druk en de hitte om het water in zijn huidige vloeibare toestand te behouden. Hierdoor nam de oceaan in oppervlakte af en bevroor het uiteindelijk.

Leven op Mars

Het spannendste echter van de hele vondst, is dat dit een belangrijke implicatie met zich meebrengt. Dit is dat de aanwezigheid van water op Mars vier-en-een-half miljard jaar geleden leven op Mars mogelijk maakte. Om een klein voorbeeld te geven, stel dat vier-en-een-half miljard jaar een dag van 24 uur is. Het eerste leven ontstaat dan om 03.15 uur en pas om 16.00 uur ontstaan de eerste primitieve zeedieren. Door deze vondst is het mogelijk dat ook op Mars deze evolutionaire cyclus aan de gang was, maar door de ontbinding van de atmosfeer deze cyclus teniet werd gedaan.

Reageer op artikel:
Vondst ‘Atlantische Oceaan’ sluit leven op Mars niet uit
Sluiten