Sam Dille
Sam Dille Space 3 dec 2020

Is er leven op Mars? Volgens deze nieuwe theorie waarschijnlijk wel

Uitgebreid onderzoek heeft een nieuwe theorie over Marsmannetjes in het leven geroepen. De levende wezens op Mars hebben mogelijk diep onder de grond geleefd.

Om tot deze ontdekking te komen heeft een onderzoeksteam van Rutgers Univeristy onder leiding van wetenschapper Lujendra Ojha, onderzoek gedaan naar een opvallend probleem op Mars: de zwakke jonge zon.

De zwakke jonge zon

De zon is niet altijd zo warm en licht geweest zoals wij hem nu kennen. “Ongeveer 4 miljard jaar geleden was de zon veel zwakker, dus het zou vroeger op Mars continue hebben gevroren.” Vertelde Rutgers University in een verklaring. “Dat is nogal mysterieus, want we zien ook veel tekenen van water in het verleden van Mars terugkomen.”

Als het klimaat warm en nat was geweest, dan had de planeet misschien een bewoonbare plek kunnen zijn. Maar hoe ontstaat er dan water met zo’n zwakke zon? Het artikel van Ojha en zijn collega’s, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, geeft een mogelijk antwoord op deze vraag.

Waterbron Mars
Dit is een mogelijke waterbron op Mars (Afbeelding: Lujendra Ojha)

Ojha liet in een verklaring weten dat de warmte op de planeet Mars voornamelijk kwam van geometrische hitte. Geometrische hitte komt van rottende voorwerpen op de planeet die warmte uitstoten. Dit zou kunnen verklaren waarom Mars water had terwijl de zon juist heel zwak was.

Hoewel Mars dus een warmtebron had, zorgde de dunne atmosfeer en koude temperaturen ervoor dat er niet veel vloeibaar water op de oppervlakte kon blijven bestaan. Het water zou voornamelijk diep in de grond te vinden zijn geweest. Als er ooit leven op Mars heeft bestaan, zouden deze wezentjes het water gevolgd kunnen hebben naar steeds grotere diepten. Van dit water moeten organismen natuurlijk leven.

Nader onderzoek

Op Mars zal in de toekomst nader gezocht worden naar tekens van oud leven. Ooit zijn de onderzoekers van plan om de bodem van de planeet te bestuderen om zo de geschiedenis van de planeet volledig te kunnen begrijpen. Er is in ieder geval meer hoop dat er ooit marsmannetjes geleefd hebben.

Kiekjes op Mars

Op dit moment zijn verschillende Rovers van NASA druk aan het onderzoeken op Mars. Daarbij heeft een van die rovers wel een heel opvallend kiekje gedeeld. Bekijk hier de selfie die een van de rovers maakte tijdens zijn onderzoek.

Reageer op artikel:
Is er leven op Mars? Volgens deze nieuwe theorie waarschijnlijk wel
Sluiten