Is er leven op Venus? Er zijn sterke aanwijzingen voor maar geen bewijs
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2F000_8PX9CM.jpg)
Is er buitenaards leven? Waarschijnlijk moet er ergens in het immense heelal wel een teken zijn. Toch is het zelfs dichterbij mogelijk, op Venus wel te verstaan.
We willen allemaal graag naar Mars. Als het ergens leefbaar is voor de mens, lijkt het wel op de rode planeet te zijn. Toch is het ergens anders waar wellicht een teken van leven komt: Venus. Die planeet ligt net zoals Mars naast ons, maar wel in de richting van de zon. Daardoor is het daar flink warmer.
Leven op Venus?
Het lijkt dan ook op het eerste gezicht niet voor de hand liggen dat er leven is op Venus, maar toch zijn er zeker sterke aanwijzingen voor. Hoog in de dampkring van de planeet zijn er aanwijzingen voor microben, minieme organismes die door de atmosfeer van Venus zweven.
In de wolken om Venus hebben wetenschappers fosfine ontdekt. De enige manier waarop wij dat kennen, is dat het ontstaan is op microben die leven in omgevingen zonder zuurstoffen. Dat gas, met de naam fosforwaterstof, is ook door wetenschappers aangetroffen op de aarde. Wetenschappers kijken daarom ook of dit op andere manieren op Venus heeft kunnen ontstaan, door bijvoorbeeld bliksem en vulkanen, die op kleine schaal die stof produceren, maar daar lijken geen aanwijzingen voor te zijn. Het is wel mogelijk dat het door onbekende chemische processen is ontstaan.
Extra onderzoek nodig
Toch moet er nog extra onderzoek gedaan worden of het echt om een levensvorm gaat. Een goede manier is om een satelliet naar Venus te sturen. Wellicht kan die materiaal uit de lucht rondom de planeet halen. Leven op de grond van Venus lijkt dan weer erg onwaarschijnlijk. Door een broeikaseffect op de planeet is de temperatuur aan de grond zeer hoog (500 graden), waardoor de kans op leven daar onwaarschijnlijk lijkt. Daarnaast bestaat de lucht vrijwel geheel uit koolstofdioxide. Een Russische lander hield het daar maar zo’n twee uur vol totdat het contact was het verloren.
In de hoogste delen van de atmosfeer is het rond de 30 graden maar hangen wolken met zwavelzuur. Het is dan ook lastig voor microben om te overleven. Toch is juist daar het stofje aangetroffen. Dit onderzoek wordt natuurlijk vervolgd.
Het onderzoek van de wetenschappers is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Astronomy. Het onderzoek is gedaan door twintig wetenschappers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.