Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 17 aug 2016

Hoe je door lezen niet enkel wijzer, maar ook ouder wordt

Wij houden van het lezen van boeken. Sterker nog, boeken zijn awesome! Maar wist je dat een goed boek op zijn tijd je niet enkel wijzer maakt. Jup, het verorberen van boeken laat je langer leven!

Lezen: de workout voor je hersenen

Uit een onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks dertig minuten lezen over het algemeen twee jaar langer leven. Lees je meer dan een halfuur per dag, dan ben je helemaal lekker bezig! Dan sta je er namelijk nog beter voor. Voor de studie werden 3635 mensen die vijftig jaar zijn of ouder bestudeerd. Avni Bavishi, één van de onderzoekers, schrijft dat je langer leeft omdat het oogsten van een boek met verschillende verhaallijnen vraagt om pure concentratie van je brein. Eigenlijk onderneem je dus een workout voor je hersenen. Je traint met name de cognitieve vaardigheden zoals je geheugen, spraakvermogen en begrip, die er weer voor zorgen dat je beter functioneert.

En ze lezen nog lang en gelukkig

Ben je niet per se een boekenwurm, wees dan niet getreurd. Ook de krant of een tijdschrift helpt je om ouder te worden. Het onderzoek toont alleen niet aan of dit ook geldt voor het lezen op een e-reader of mobiel apparaat. Daarnaast moet ook nog worden uitgewezen of er een verschil is tussen fictie en non-fictie. Wist je trouwens dat het lezen van fictie ervoor zorgt je meer empathie krijgt? En dat je daardoor sneller een band krijgt met anderen en daardoor ook gelukkiger leeft? Het enige wat je dus hoeft te doen om niet alleen langer, maar ook gelukkiger te leven is regelmatig fictieboeken te checken. Easy peasy!

Tips van de redactie

Zin gekregen in een lekker lang leven? Hier hebben wij nog een fijn lijstje waar je niet alleen langer van leeft, maar ook nog slimmer van wordt! Lees deze negen boeken en jij wordt net zo slim als Elon Musk

Reageer op artikel:
Hoe je door lezen niet enkel wijzer, maar ook ouder wordt
Sluiten