Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 26 nov 2018

Bizarre LG smartphone met 16 camera’s duikt op

Het is moeilijk om je voor te stellen dat er aanvankelijk nog smartphones waren zonder een camera. Nu is dat juist het vlak waarmee alle grote fabrikanten pochen. Google troeft al enkele jaren Apple en Samsung af met slechts één cameralens, terwijl de concurrentie in een bizarre wapenwedloop voor het meeste aantal camera’s op een toestel zit. LG lijkt voorlopig de winnaar te gaan worden.

LG smartphone met 16 camera’s

Al een tijdje doen geruchten de ronde dat Nokia met een smartphone met vijf camera’s komt. Dat lijkt excessief, maar een nieuwe patentaanvraag van LG bewijst dat je nog verder kunt gaan. Een opgedoken document toont plannen voor een toestel met 16 camera’s. Ja, zestien.

Het bij de United States Patent and Trademark Office (USPTO) aangevraagde patent werd ontdekt door LetsGoDigital. Het patent toont een camera-setup met sensoren met verschillende brandpunten en eigenschappen.

LG smartphone patent

Want waar zijn zoveel camera’s voor nodig? Wat is de toegevoegde waarde? De aanvraag hint naar verschillende voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld met een druk op de knop alle zestien camera’s een foto laten nemen, tegelijkertijd.

Vervolgens kan de gebruiker zijn favoriet uitzoeken. Wil je een wideangle foto van een landschap? Prima. Of pakte de foto met de telelens toch beter uit? Nu kunnen smartphones al honderden foto’s binnen enkele seconden schieten, dus LG’s toekomstdroom hoeft niet ver weg meer te zijn.

Een ander bijkomend voordeel is hoe smartphones met 16 camera’s diepte kunnen registreren. Dat kan tot een drastisch verbeterde portretmodus leiden, maar biedt ook mogelijkheden voor augmented reality. Het patent beschrijft hoe de resulterende 16 foto’s aan elkaar genaaid kunnen worden, en hoe de gebruiker het beeld met behulp van al die input kan manipuleren.

Selfies?

Maar goed, leuk al die camera’s aan de achterkant, maar tegenwoordig nemen we natuurlijk vooral selfies. Aan de voorkant zit zo te zien slechts een enkele lens. Gelukkig biedt het patent ook daarvoor een oplossing.

LG smartphone patent

LG beschrijft hoe je een kleine spiegel zou kunnen gebruiken om alsnog een selfie te nemen met de indrukwekkende camera-setup aan de achterkant. Met de nadruk op ‘zou kunnen.’ Dit is en blijft voorlopig slechts een patent. Het is altijd maar de vraag wat er daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaat worden.

Er is overigens al een draagbare camera met 16 lensen op de markt, de Light L16. Daarmee kun je 52-megapixel foto’s nemen die je achteraf kunt manipuleren. Dat is nog een vrij lompe gadget, maar het kleiner maken van bestaande technologie is nou eenmaal de kracht van de smartphone-industrie. Wordt vervolgd!

Reageer op artikel:
Bizarre LG smartphone met 16 camera’s duikt op
Sluiten