Daniel Koster
Daniel Koster Fotografie 5 feb 2017

Het (fotografie)licht gezien: leer alles over driepuntsbelichting

Jij weet (als fotograaf) vast en zeker als geen ander dat belichting essentieel is in de fotografie. Zo ook voor het maken van gave portretten of het schieten van video’s die er strak en professioneel uitzien. Om die belichting pico bello in orde te krijgen is beginnen bij het begin aan te raden. Hallo driepuntsbelichting.

Niet één, niet twee, maar driepuntsbelichting

In wezen zit het al in het woord. ;) Driepuntsbelichting beslaat het principe dat je vanuit drie verschillende punten licht op je object laat schijnen. Dat licht wordt door drie verschillende lichtbronnen verschaft: je key light, fill light en backlight. Maar hoe dan? Onder de video vind je meer informatie om je object perfect te belichten.

[accordion title=”Driepuntsbelichting”]

  • Key light: deze dient als hoofdlicht en wordt lichtjes schuin voor de persoon (in een hoek van ongeveer veertig graden ten overstaande van de camera) geplaatst. Je object is zo duidelijk te zien.
  • Fill light: plaats deze lamp aan de tegenovergestelde zijde van de camera, eveneens in een hoek van ongeveer veertig graden. Let erop dat de intensiteit van het fill light in verhouding is met het key light. Je mag dit licht niet ‘zien’, het dient enkel om te grote contrasten op het gezicht te vermijden en schaduwen tegen te gaan.
  • Backlight: de ideale plaats voor het backlight is achter de persoon en wel zo dat je enkel licht op de schouders en het achterhoofd ziet vallen, niet voor jouw object. Voor een backlight wordt meestal licht gebruikt met een intensiteit die ongeveer de helft is van het key light.

[/accordion]

En nu spelen met de opstelling

Zo, het lijkt ons dat je nu wel bekend bent met driepuntsbelichting. Nu je ook alle vuistregels kent én weet wat er gebeurt als je hiermee gaat spelen, is het aan jou om hiermee te gaan experimenteren. Zo kun je écht unieke beelden bewerkstelligen. Nu nog even wat kennis opdoen met de complete gratis fotografiecursus van Harvard en dan ben je een heel eind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het (fotografie)licht gezien: leer alles over driepuntsbelichting
Sluiten