Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn 10 mrt 2017

Light Energy: dankzij Nederlandse uitvinding heb je nooit meer batterijen nodig

Batterijen kunnen behoorlijk vervelend zijn. Ze zijn altijd net leeg wanneer je ze nodig hebt, het milieu wordt erdoor vervuild, en ze zijn ook nog eens vrij prijzig. Dankzij een uitvinding van een Nederlands bedrijf hoef je nooit meer een batterij te kopen. Maak kennis met Light Energy.

Light Energy: weg met batterijen!

Tegenwoordig zijn gadgets vaak met elkaar verbonden. Domme koelkasten worden opeens slimme computers, lampen zijn aangesloten op je televisie. Hartstikke tof, maar een echte smart home slokt wel tientallen batterijen per maand. Het is niet alleen irritant als je ze net moet vervangen tijdens een romantisch diner, maar het is ook hartstikke slecht voor het milieu.

Een Nederlandse startup genaamd Tryst Energy wil daar verandering in brengen. De ouderwetse, vervuilende en kostbare batterijen worden vervangen door iets wat we al hebben: zonlicht. Voor Tryst Energy is de missie dat start-ups en producten in de IoT / Smart City beweging nooit meer na hoeven denken over batterijen in hun ideeën voor een slimmere wereld. Een mooi streven, maar hoe willen ze dat voor elkaar gaan krijgen?

Light Energy Kickstarter

Het antwoord is simpel doch ingenieus: Light Energy. Dankzij het druilerige weer in Nederland kan het lastig zijn om apparaten draaiende te houden op zonne-energie. Hoe vaak schijnt er immers echt een felle zon? Tryst Energy heeft zijn oplossing volledig geoptimaliseerd voor zeer geringe hoeveelheden indirect zonlicht.

State of the art zonnecelletje

Hun state of the art zonnecelletje ter grootte van een postzegel heeft slechts 200 lux aan licht nodig om 24 uur een signaal te blijven verzenden. Dat is extreem weinig. Zelfs onder je bureaustoel is meer licht te vinden. Ter vergelijking: zonlicht is 13.000 lux.

Het bedrijf is een Kickstarter-campagne begonnen, waarmee je zelf een Light Energy module kunt bemachtigen. Houd er echter rekening mee dat je hiermee nog niet echt al je batterijen kunt vervangen. Voorlopig blijft het bij simpele bewegingssensors en andere low-end toepassingen.

Dat neemt echter niet weg dat dit een fascinerend voorproefje op de toekomst is. Bovendien kunnen ontwikkelaars met de DEV edition zelf allerlei gadgets in elkaar knutselen. Dan wordt het pas echt interessant. Waar ga jij de zonnecel in verwerken?

Light Energy

Tryst Energy maakt onderdeel uit van The Prototyping Program van de ‘Roadmap Next Economy’. Dit programma gaat voor Rotterdam leidend zijn voor de toekomst, om zo een slimme en milieuvriendelijke stad te realiseren. Daarnaast zijn de plannen ingediend bij de Europese Unie, waar de slimme oplossingen als voorbeeld moeten dienen voor andere grote steden. Voor meer informatie over Light Energy kun je de Kickstarter-campagne checken.

Wist je dat de stokoude uitvinder van de lithium-ion-batterij zelf onlangs nog met een revolutionaire doorbraak kwam? Check hier hoe je zelf de status en gezondheid van laptop -en smartphonebatterijen kunt controleren.

Kickstarter

Reageer op artikel:
Light Energy: dankzij Nederlandse uitvinding heb je nooit meer batterijen nodig
Sluiten