Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 25 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe het Lightning Network Bitcoin dit jaar moet gaan redden

Toen Bitcoin op de proppen kwam in 2009 zat het vol belofte en hoewel mensen in het begin natuurlijk sceptisch waren, is het uitgegroeid tot een enorm netwerk. Helaas komt de grootte van het netwerk met een paar hele vervelende problemen. Doordat er zoveel transacties verwerkt moeten worden, wordt het steeds duurder om transacties te verwerken en worden ze ook nog eens langzamer verwerkt. Dit schaalbaarheidsprobleem zou de cryptocurrency uiteindelijk de das om kunnen doen, maar er is hoop. Lightning Network zou namelijk de oplossing kunnen bieden, door het Bitcoin netwerk als het ware te ontstoppen.

Elke transactie apart verwerken

Op het moment is het zo dat telkens wanneer er een transactie moet plaatsvinden er informatie over de transactie wordt verstuurd naar de Bitcoin blockchain. Het verwerken van deze data kost veel rekenkracht en zorgt ervoor dat transacties tegenwoordig behoorlijk duur en traag zijn geworden. Hoe klein het bedrag ook is dat je overmaakt, de data kost nog steeds veel rekenkracht en wordt gedeeld met alle computers die aangesloten zijn op het netwerk.

blockchain

Lightning Network handelt de transacties af

Om ervoor te zorgen dat het netwerk niet overbelast wordt hebben ontwikkelaars Joseph Poon en Thaddeus Dryja Lighting Network bedacht.  Dit deden ze al in 2015 en het lijkt erop dat steeds meer mensen er wel wat in zien, waaronder Bitcoin zelf. Onlangs gebruikte Bitcoin zelf het systeem om een VPN dienst te kopen. Het systeem ontlast het Bitcoin netwerk door ervoor te zorgen dat niet elke transactie door de blockchain verwerkt hoeft te worden. In plaats dat elke transactie wordt doorgestuurd naar de blockchain, houdt het Lightning netwerk bij welke transacties er allemaal plaatsvinden. Dit kunnen er tien zijn, maar ook honderd of zelfs duizend. Uiteindelijk stuurt het Lightning netwerk de eind saldo’s door naar het de Bitcoin blockchain, waar ze allemaal in één keer worden verwerkt.

Lightning Network

Betalingskanalen sturen alleen eindsaldo door naar Bitcoin

Om de transacties buiten Bitcoin om bij te houden moeten er zogenaamde betalingskanalen worden aangemaakt. Alleen het aanmaken van een kanaal en de eind saldo’s van de transacties worden verwerkt door Bitcoin. Alles wat in de tussentijd aan transacties gebeurt verwerkt Lightning Network. Als je verschillende transacties wilt uitvoeren kun je dus zo’n betalingskanaal openen en transacties uitvoeren tot je erbij neervalt. Wanneer je het kanaal afsluit, wordt het eindresultaat van deze transacties in één keer verwerkt door Bitcoin. Op deze manier zou het Bitcoin netwerk weer sneller moeten worden en zouden de transactiekosten ook weer lager uitvallen.

Het mooie aan dit systeem is dat ook anderen van je kanaal gebruik kunnen maken, zodat mensen niet de neiging krijgen om per transactie een nieuw kanaal aan te maken. Dat zou het Bitcoin probleem alleen maar verschuiven naar the Lightning Network. Wanneer iemand van je kanaal gebruik wil maken, zal je hiervoor een kleine vergoeding ontvangen. Je kunt er dus ook nog iets aan verdienen. Uiteraard kun jij zelf ook gebruik maken van een betalingskanaal van iemand anders als je geen zin hebt om een eigen kanaal aan te maken.

Veel mensen nog huiverig

Hoewel dit in theorie allemaal erg ideaal klinkt, is er toch een reden dat het systeem nog niet massaal wordt gebruikt. Op het moment staat Lightning Network open voor publieke testen, maar het is nog niet helemaal klaar om massaal ingezet te worden. En ook al zou het dat wel zijn, blijven er altijd nog mensen die het toch niet helemaal vertrouwen en liever transacties meteen door de Bitcoin blockchain laten verwerken.

Het Lightning Netwerk klinkt misschien (letterlijk) wat zweverig en sommige mensen vinden het niet fijn dat hun transacties in de lucht blijven hangen. Maar uiteindelijk zal er toch een oplossing moeten komen voor het schaalbaarheidsprobleem en Lightning Network lijkt in ieder geval wel met een plausibel antwoord te komen.

Hoewel Bitcoin dus wat problemen heeft, hebben mensen er toch behoorlijk wat geld aan kunnen verdienen. Sommige mensen hebben zelfs niet door dat ze door Bitcoin rijk(er) zijn geworden. Zo kwam rapper 50 Cent er onlangs achter dat hij nog een behoorlijke voorraad van 700 bitcoins had liggen.

Op het moment blijft de prijs van een bitcoin hangen rond net iets boven de 11.000 dollar, wat erop neerkomt dat de rapper in ieder geval ruim 6 miljoen euro rijker is dan hij had gedacht. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat je direct op de hoogte bent van het laatste cryptonieuws!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherboard

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe het Lightning Network Bitcoin dit jaar moet gaan redden
Sluiten