Ongekend succesvolle Kickstarter Lily-drone faalt, kunnen we Kickstarter nog vertrouwen?

Another bites the dust *snik*. Ditmaal één van onze favoriete Kickstarterprojecten van de afgelopen jaren. We hebben het over de Lily-drone, een project waar zestigduizend mensen toekomst in zagen. Maar dat vertrouwen en de meer dan dertig miljoen euro die daaruit voortvloeide was niet genoeg..

De Lily-drone, wat is deze?

De Lily is een waterdichte drone die je in de lucht smijt en die je dan automatisch volgt. Via een afstandsbediening die je als een wearable om je pols draagt weet-ie waar je bent. Met een full-HD-camera zou je zo de tofste beelden schieten. Dat gaat dus helaas niet door.

Daar gaat ons vertrouwen?

Nu is het niet ongekend dat Kickstarterprojecten mislukken. Het kan zelfs bij ontzettend succesvolle projecten fout gaan. Wat dacht je van de Coolest Cooler die het niet kon waarmaken? Of de slimme Skully-motorhelm waarbij al het opgehaalde geld werd uitgegeven aan sportauto’s en tripjes? Het falen van de Lily is dus geen eenmalig incident.

Coolest-Cooler-K-WANT

Het is dus een goede vraag of we dit soort (Kickstarter)projecten nog kunnen vertrouwen. Want als zulke succesvolle projecten al de mist ingaan, hoe moet het met mindere projecten dan wél goed gaan? Dit soort faalprojecten zijn toch een signaal dat het ergens fout zit.

Succesverhalen én faalprojecten

Natuurlijk zijn er ook succesvolle projecten, zoals deze toppers uit 2016. Echter blijkt ook daaruit dat er flink wat (schoonheids)foutjes worden gemaakt. Sommige projecten zien nooit het daglicht en anderen zijn maanden of zelfs jaren te laat.

Lily drone

What’s the problem?

De essentie van het probleem zit ‘m hierin dat het lastig is om bedrijven op het matje te roepen. Een gave Kickstarterpagina met een uniek idee en goed verhaal kan je al gauw over de streep trekken. Maar zelf een prototype testen is er natuurlijk niet bij. En wat als je geld in het bedrijf hebt gestoken?

Al met al betekent dit dat je een flink risico neemt als je geld in zo’n project steekt. En zo komen we weer terug bij de Lily. Een goede idee met een werkend prototype dat het daglicht niet gaat zien. De reden? Volgens de ontwikkelaars dat er niet genoeg investeerders zijn.

Lily drone

De Lily-drone is de belichaming van dit probleem

Het probleem dat hierachter schuilt zal dan zijn dat het project (nog) niet goed genoeg werkt. Anders zou een dergelijk product met zestigduizend toezeggingen toch allang door het dak zijn gegaan? Het probleem is dus dat het verhaal en idee nog zo goed kan zijn, maar je pas weet wat voor vlees je in de kuip hebt als het product daadwerkelijk af is.

Op dat moment gaat het dikwijls fout. Al met al is dit natuurlijk het risico van investeren in een startup of een nieuw product. Echter is dit door de barrière van het internet, waarbij je het product waarin je investeert niet kunt zien, problematischer. Projecten gaan (onverwacht) viral en moeten zo veel waarmaken. Als dit niet gebeurt zijn velen hier de dupe van.

Lily drone

Fluiten naar je centen?

In het geval van de Lily-drone betekent dit dat de Kickstarter-backers hun geld, 444 euro, terugkrijgen. Vast niet alles, want er is al een deel verbrast. Bij andere projecten konden mensen fluiten naar hun geld. Dit zal vast en zeker in de toekomst ook gebeuren.

En dan het antwoord op de vraag of we Kickstarterprojecten nog kunnen vertrouwen. Wij weten het simpelweg niet meer. Al is een idee nog zo bijzonder en het verhaal nog zo perfect. Je bent toch in lucht aan het investeren totdat het product er daadwerkelijk is. De ene keer heb je geluk, de andere keer pech. Dat heeft natuurlijk ook wel wat.

Kickstarter-WANT

Dus, vertrouwen in projecten hebben we nog wel, maar mondjesmaat. Het is goed als jij dat ook hebt en met een kritische blik blijft kijken.