Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 27 jul 2019

Google op zoek naar nieuwe CEO: pas op voor Linkedin vacature scams

Het is je heel misschien opgevallen dat er op Linkedin de afgelopen tijd een paar interessante nieuwe vacatures zijn verschenen. Zo zouden zowel Google als Linkedin zelf via de site op zoek zijn naar een nieuwe CEO. Hopelijk voelen de huidige CEO’s van Google en Linkedin zich niet persoonlijk aangesproken. Het gaat namelijk om nep vacatures. De Nederlander Michel Rijnders wist dankzij een fout in het systeem zonder toestemming van de betreffende bedrijven verschillende vacatures online te zetten.

Nep Linkedin vacatures

We hoeven je niet te vertellen dat deze loophole voor nogal wat gevaarlijke situaties kan zorgen. Rijnders is overigens (hopelijk) niet één van de mensen waar je bang voor hoeft te zijn. Hij ontdekte de fout en besloot deze onder de aandacht te brengen door te stunten met nep vacatures. En het lijkt erop dat hij daar goed aan heeft gedaan. Meerdere mensen zouden Linkedin al een bericht hebben gestuurd over de loophole en blijkbaar is er nog steeds niks gebeurd om het aan te pakken. Doorgaans grijpen bedrijven echter een stukje sneller in, wanneer de vuile was buiten wordt gehangen.

Braaf info geven aan scammers

Door de fout in het systeem is het dus mogelijk om namens een bedrijf een vacature op Linkedin te plaatsen. De opening voor CEO van Google werd uiteindelijk zelfs automatisch toegevoegd aan de Google Jobs vacatures. En hoewel het in dit geval natuurlijk wat dubieus lijkt, kun je je voorstellen dat andere vacatures geen alarmbellen doen rinkelen. Mensen zullen dan ook geneigd zijn om allerlei persoonlijke informatie op te geven bij het solliciteren. Maar in plaats van dat je info bij het bedrijf terecht komt, zou het zomaar kunnen dat je scammers braaf van alles over jezelf vertelt. Rijnders wist namelijk Linkedin gebruikers te begeleiden naar zijn eigen website door zijn link te koppelen aan de knop om op de vacatures te reageren.

Pas dus op als je op Linkedin op zoek gaat naar een nieuwe baan. Hopelijk pakken ze het probleem snel aan en hebben we niet standaard nog weer iets vreemds om ons zorgen over te maken. Linkedin is overigens de laatste tijd wel bezig geweest met een leuke toevoeging aan het platform. Het is namelijk de bedoeling dat we voortaan met live video’s aan de slag gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mashable

Reageer op artikel:
Google op zoek naar nieuwe CEO: pas op voor Linkedin vacature scams
Sluiten