Jan de Raab
Jan de Raab Tech 10 okt 2018

De volgende Bitcoin: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid

Blockchain is een prachtig platform voor het ontwikkelen van nieuwe applicatie. Het probleem van blockchain is vaak de schaalbaarheid. Bij een toename van het aantal applicaties zal de belasting van het netwerk toenemen. Dit is dan ook exact het punt waarbij Lisk om de hoek komt kijken. Door de modulaire opbouw worden applicaties niet bovenop de blockchain gebouwd, maar er naast. Hierdoor wordt het centrale systeem ontlast.

Wat is Lisk?

Lisk (LSK), een voorloper van het Crypti-project, is een blockchain-platform waarmee ontwikkelaars hun eigen gedecentraliseerde blockchain-applicaties kunnen maken bovenop wat bekend staat als: sidechains. Lisk-sidechains stellen ontwikkelaars in staat om applicaties te maken met hun eigen blockchain-technologie die ze back-upt. Lisk maakt gebruik van zijn eigen blockchain-technologie, waarbij sidechain-applicaties naast de mainchain kunnen werken.

Lisk gebruikt het consensus-algoritme: Delegated Proof-of-Stake (DPoS). Hiermee kan elke LSK-houder stemmen op de hoofdketenafgevaardigden die verantwoordelijk zijn voor het beveiligen van het netwerk. Er zijn maximaal 101 actieve afgevaardigden van de mainchain op elk gewenst moment. Andere afgevaardigden staan ​​ofwel paraat om een ​​hoofdketenafgevaardigde te worden, of zijn bezig met het beveiligen van Lisk-side-coins. Alle deelnemers worden beloond in LSK voor het helpen bij het onderhouden van het Lisk-netwerk.

Blockchain-toepassingen

Met het Lisk-platform kunnen ontwikkelaars hun eigen blockchain-applicaties maken in JavaScript en lanceren via zijn SDK-platform. Door het framework kunnen ontwikkelaars een breed scala aan blockchain-applicaties bouwen, zoals: gamingtoepassingen, IoT-applicaties, messenger-applicaties en nog veel meer. Al deze applicaties beschikken over een eigen speciale blockchain als basis. Een blockchain-applicatie bestaat uit vier hoofdonderdelen:

 • Consensus-algoritme
 • Zijketting
 • Achterkant
 • Voorkant

Het consensusalgoritme voor een blockchain-toepassing is standaard DPoS, waarbij de sidechain de database is van waaruit de applicatie werkt. De back-end bestaat uit de computationele logica die nodig is om de blockchain-toepassing uit te voeren en de front-end, de applicatie-interface waarmee de gebruiker communiceert.

LSK-token: functionaliteit

Om gegevens op te slaan naar een zijketen en om een ​​blockchain-applicatie soepel te laten verlopen, is een token van waarde vereist in de vorm van een LSK-token of een aangepast token dat uniek is voor een sidechain. Dit heeft het voordeel van het voorkomen van spam-transacties op zowel de Lisk mainchain, als de sidechains. Sidechains kunnen ook verbinding maken met de mainchain door het LSK-token te gebruiken.

Blockchain-services

Het aanbieden van blockchain-services is een krachtige functie van het Lisk-platform dat verdere functionaliteit toevoegt aan blockchain-applicaties. Blockchain-services zijn een soort blockchain-applicaties die slechts één keer kunnen worden gebruikt. Ontwikkelaars kunnen deze services gebruiken binnen hun applicatie. Voorbeelden van blockchain-services zijn:

 • Opslag van gebruikersinformatie als een service
 • Uitvoering van slimme contracten als een service

Ontwikkelaars van blockchain-applicaties kunnen een blockchain-service gebruiken voor het opslaan van gebruikersinformatie zonder dat ze noodzakelijkerwijs een dergelijke functie in hun applicatie hoeven te bouwen. Blockchain-ontwikkelaars kunnen deze services integreren in hun applicaties omdat deze services zijn verbonden met de hoofdketen, waardoor toegang mogelijk is voor de zijketens.

Toekomst van Lisk

Zoals voor veel projecten zal het overleven van relatief jonge munten afhankelijk zijn twee factoren:

 • De meerwaarde van de geboden functionaliteit
 • Popularisatie / acceptatie

Het voordeel van Lisk ten opzichte van een gevestigde munt als Ethereum is de snelheid van het netwerk. Het gemak waarmee applicaties kunnen ontwikkeld verschilt niet significant van bijvoorbeeld Ethereum. Ondanks dat gegeven is Lisk wel groeiende en heeft de munt goede kansen om een serieuze concurrent van Ethereum te worden. Veel is echter afhankelijk van het toevoegen van nieuwe functionaliteiten, iets wat de toekomst zal moeten uitwijzen.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
Sluiten