Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 15 feb 2018

Litecoin schiet omhoog dankzij Litecoin Cash: scam of investeren?

Het gaat opeens opvallend goed met Litecoin (LTC), de op vijf na grootste cryptocurrency van dit moment. Vrijwel alle munten zijn de afgelopen dagen weer in de groene cijfers geklommen, na flinke dalingen in januari en begin februari. Litecoin echter op een verbluffend tempo. Dankzij Litecoin Cash.

Litecoin schiet omhoog dankzij fork

De cryptocoin is op het moment van schrijven 218 dollar waard. Niet verbluffend voor veteranen misschien, maar een record voor deze maand. Vooral het momentum is opmerkelijk. In de afgelopen 24 uur is de waarde van Litecoin al met 30 procent gestegen. Dat is een stijging van honderd procent ten opzichte van het dieptepunt van 6 februari.

Leuk al die cijfers, maar waar komt de flinke stijging vandaan? Zelfs Charlie Lee, de man achter Litecoin, kijkt er sceptisch naar. De koers schijnt te stijgen door de hype rondom een aankomende “hard fork” van de coin, met als resultaat een nieuwe cryptocoin genaamd Litecoin Cash. Die fork gaat op 18 februari plaatsvinden.

Litecoin Bitcoin cryptocurrency

Maar waarom resulteert die opsplitsing in een nieuwe munt in zo’n grote hype? Het antwoord is verrassend simpel. De ontwikkelaars achter Litecoin Cash (LCC) hebben beloofd om huidige eigenaren van Litecoin tokens uit te delen. Oftewel, een bepaald aantal munten.  Voor elke LTC op de blockchain, krijgen 1.371.111 eigenaren van Litecoin 10 Litecoin Cash. Oftewel, gratis geld! Daarom storten investeerders zich op Liteocoin, om in aanmerking te komen voor de actie.

Is het nu de tijd om te profiteren van de verwarring en hype, ondanks de context, of is dit zo’n munt die je absoluut moet ontwijken?

Het is een slimme manier om hype te creëren rondom een nieuwe coin. Niemand zegt nee tegen gratis LCC, ongeacht wat ze van de fork vinden. Het is echter de vraag wat dit met de koers gaat doen op de lange termijn, gezien dit een investering uit winstbejag is, in plaats van vertrouwen in de technische basis. Dat maakt de munt al vanaf het begin volatiel.

Wat is een hard fork?

Maar goed, wat is een hard fork eigenlijk? Het komt er simpel gezegd op neer dat een cryptocurrency in twee wordt gesplit. Vaak met als resultaat een verbeterde versie van de originele munt. De code achter de token is dan zo fundamenteel veranderd, dat er twee verschillende versies ontstaan. Zo zijn Bitcoin Cash en Bitcoin Gold ook ontstaan. Allebei cryptocurrency die de technologie achter Bitcoin pogen te verbeteren.

Ze hebben echter wel hun eigen koerswaarde. De initiële hype is dus niet genoeg, gezien de koers op zichzelf staat. Men zal uiteindelijk specifiek moeten investeren in de nieuwe munt. Winkels zullen bovendien bijvoorbeeld specifiek de nieuwe munt moeten gaan ondersteunen. Vanaf de fork is het dus echt een losstaand project. Dat maakt het een grote uitdaging voor de ontwikkelaars.

PARIS, FRANCE – JANUARY 30: In this photo illustration, a visual representation of digital cryptocurrencies, Ripple, Bitcoin, Ethernum and Litecoin are displayed on January 30, 2018 in Paris, France. Ripple, Bitcoin, Ethernum and Litecoin are fully dematerialized and decentralized electronic currencies that has seen an incredible increase in 2017. Cryptocurrencies have experienced unprecedented growth in 2017, while remaining extremely volatile. (Photo by Chesnot/Getty Images)

Voor het initiëren van zo’n fork is een consensus van de huidige eigenaren nodig. Een bepaald aantal investeerders kunnen samen besluiten dat het tijd is voor een fork, zolang ze maar een groot deel van de markt in handen hebben. Vervolgens kunnen ze op bovenop het originele systeem een nieuwe munt lanceren, die dan vanaf een bepaald blok op de blockchain ingaat. Hier lees je hoe de blockchain precies werkt.

Pas op met investeren: scam?

Wat maakt LCC dan zo anders dan LTC? Naast de losse koerswaarde is de technologische basis ook anders. Litecoin gebruikt een ander protocol voor zijn algoritme dan Bitcoin. Daardoor kun je niet met Bitcoin mining-hardware Litecoin minen. Litecoin Cash maakt echter wel gebruik van hetzelfde protocol (SHA-256), waardoor huidige eigenaren van zulke hardware zich bovenop de nieuwe cryptocurrency kunnen storten.

Daarnaast liggen de transactiekosten van LCC 90 procent lager dan die van Litecoin, en kan het systeem vier keer zoveel transacties als Bitcoin verwerken. Het is dan ook logisch dat investeerders er interesse in hebben. Toch waarschuwt de man achter Litecoin. Volgens hem maken de ontwikkelaars gebruik van de naamsbekendheid van Litecoin om zo snel geld te verdienen.

Hij liet op Twitter weten dat “elke fork van Litecoin die de Litecoin-naam gebruikt is naar mijn mening een scam. Litecoin Cash, Litecoin Plus.. allemaal scams die gebruikers erin proberen te laten geloven dat ze de echte Litecoin zijn.” Duidelijke woorden.

Litecoin Cash

De meeste investeringen in LTC kwamen de afgelopen dagen vanuit Coinbase’s GDAX. Dat is een plek waar vooral nieuwkomers aan het handelen gaan. Volgens kenners is dat verder bewijs dat de munt vooral nieuwkomers weet te strikken, door ze voor de gek te houden.

Daarmee komen we bij een kenmerkend vraagstuk aan. Is het nu de tijd om te profiteren van de verwarring en hype, ondanks de context, of is dit zo’n munt die je absoluut moet ontwijken? Meer dan ooit geldt dat het belangrijk is om je in te lezen, en om twee keer na te denken voor je er geld in stopt. Geef je op voor onze nieuwsbrief om erachter te komen wat er gaat gebeuren. Check hier vijf redenen om (niet) in Litecoin te investeren.

 

Reageer op artikel:
Litecoin schiet omhoog dankzij Litecoin Cash: scam of investeren?
Sluiten