Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 28 nov 2017

Alles wat je moet weten over Litecoin (LTC): meer geld verdienen dan Bitcoin?

We schrijven op WANT.nl geregeld over cryptocoins, waarvan Bitcoin natuurlijk de grootste is. Terwijl Bitcoin lekker blijft klimmen, zou je bijna vergeten dat er ook andere digitale coins zijn. Munten die een stuk goedkoper zijn, en wellicht nog de explosieve groei van Bitcoin kunnen gaan evenaren. Ben jij er op tijd bij? In deze serie gaan we veelbelovende altcoins langs, om te checken welke je investering waard zijn. Nog niet bekend met de ins and outsvan cryptocoins? Check dan eerst dit artikel. Dit keer is Litecoin aan de beurt.

Litecoin: interessant alternatief voor Bitcoin

Bitcoin is telkens in het nieuws, maar dat is lang niet de enige cryptocurrency. Een populair alternatief is Litecoin, de op vijf na grootste cryptocoin. Het is een interessante investeringsoptie voor beginners, maar ook veteranen zien genoeg potentie in deze munt. Litecoin is in 2011 opgezet door een Google-medewerker genaamd Charles Lee. Het is een gedecentraliseerde digitale valuta, met bijna geen betalingskosten en instant transacties. De munt opereert op open source software. Andere bedrijven en ontwikkelaars kunnen dus ook aan de slag gaan met de technologie.

Litecoin Bitcoin cryptocurrency

Hoe verschilt Litecoin van de concurrentie?

Litecoin gebruikt een ander type algoritme dan andere cryptocurrencies. De digitale munt maakt gebruik van het zogenaamde scrypt-algoritme, waar Bitcoin SHA 256 als basis gebruikt. Die namen mag je snel vergeten, maar het komt erop neer dat de beveiliging minder makkelijk te breken is.

Het algoritme brengt echter ook nadelen met zich mee, waar we later in dit artikel op terug komen. De transactie-fees van Litecoin liggen met 0.02 LTC hoger dan die van Bitcoin (0.0001 BTC). Daar staat echter tegenover dat transacties binnen 2.5 minuten verwerkt kunnen worden, waar Bitcoin er gemiddeld minstens tien minuten over doet.

Litecoin Bitcoin cryptocurrency

Hoe krijg je Litecoins?

Als gebruiker kun je een bijbehorende computer-applicatie downloaden vanaf de officiële website. Het stukje software functioneert als een wallet voor je Litecoins, een digitale portemonnee dus. In dit artikel leggen we je uit hoe je daar veilig mee om kunt gaan, want voor je het weet ben je al je coins kwijt. Je kunt Litecoins minen, of kopen op populaire exchanges zoals Kraken en BTER. Dat kun je doen met je normale rekening, of met andere cryptocoins die je misschien hebt. Vervolgens geef je het adres van de eerdergenoemde wallet, en voila: je hebt Litecoins!

Er kleeft ook een nadeel aan voor miners

We hadden het net al even over het hashing-algoritme scrypt, dat Litecoin gebruikt. Daardoor is de cryptocoin dus relatief veiliger dan Bitcoin, maar dat brengt ook een groot nadeel met zich mee. Het minen van Litecoins gaat niet alleen ten koste van je videokaart, maar slurpt ook een flinke hoeveelheid werkgeheugen. Dat maakt het minen zwaarder. Daar heb jij verder als consument geen last van, maar het kan wel een beperkende factor zijn voor verder groei. Daar staat echter tegenover dat Litecoin een vier keer zo hoge cap heeft als Bitcoin: 84 miljoen coins versus 21 miljoen coins.

Litecoin Bitcoin cryptocurrency

Het wordt op de lange termijn dan ook interessant om te zien of Litecoin staande kan blijven. Niet als een vervanger voor Bitcoin, maar als een cryptocoin die zijn eigen plekje en toepassingsmogelijkheden heeft. Bitcoin is nou eenmaal veel en veel populairder, dus de selectieve voordelen van Litecoin ten opzichte van zijn grote broer zijn in dat opzicht niet echt relevant. Maar vergis je niet: we hebben het hier nog steeds over de op vijf na grootste cryptocoin, die bovendien nog flink kan groeien.

Het is helemaal aan jou of je het aandurft met Litecoin. We raden je aan om in de grafieken te duiken, en het manifesto van de ontwikkelaars te checken. Zo weet je precies waar je als consument en potentiële investeerder aan toe bent. Zo val je niet alleen voor de hype, maar ondersteun je echt een innovatief verhaal waar je zelf ook in gelooft. Meer lezen over cryptocurrencies? Hier leggen we je de basis uit. Check ook hoe je veilig je coins kunt opslaan, voor ze allemaal gestolen worden!

Investeren in cryptocoins doe je geheel op eigen risico, WANT.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor mogelijke resulterende financiële schade. Meer veelbelovende coins en tips vind je in ons cryptocoins dossier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over Litecoin (LTC): meer geld verdienen dan Bitcoin?
Sluiten