Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 20/07/2020

Hier zie je live de nieuwe record-lancering van SpaceX

SpaceX gaat weer eens de ruimte in. Dit keer met een zeer bijzondere raket. Het zorgt voor een nieuw record en pakt het af van NASA.

SpaceX kennen we allemaal. Het is natuurlijk het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. In mei wist het bedrijf nog de wereldpers te halen. Voor het eerst sinds een aantal lange jaren lanceerde het een bemande raket naar het ISS van Amerikaanse bodem. Nu heeft het weer een record te pakken.

Spacex ging eerst naar het ISS

Nou ja, te pakken? Niet helemaal, daarvoor moet SpaceX eerst wel een nieuwe lancering volbrengen. Het wil de Falcon-9 raket, die op 30 mei van dit jaar is gebruikt om Bob Behnken en Doug Hurley naar het ISS te sturen, opnieuw lanceren vandaag. Dit keer brengt de raket geen astronauten naar het ISS, maar moet het de eerste Zuid-Koreaanse militaire communicatiesatelliet in een baan rond de aarde brengen. SpaceX noemt het project Ananis-II.

Als alles goed gaat, wordt de raket rond 23.00 uur Nederlandse tijd gelanceerd. De tijd tot wanneer het gelanceerd mag worden is 2.55 uur. Dus mocht er wat misgaan, dan heeft SpaceX nog altijd de tijd om de lancering iets uit te stellen. Mocht het daarin niet lukken dan moet het bedrijf een nieuwe datum prikken.

Het oude record

Hoewel een lancering van een satelliet niet bijzonder lijkt, is het deze keer wel zo. Voor de lancering wordt de first-stage booster uit dezelfde Falcon-9 van SpaceX gebruikt. Dit zou dus 44 dagen zijn, nadat het eerder een keer gebruikt is. Het vorige record staat op naam van NASA en besloeg 54 dagen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stuurde de Spaceshuttle Atlantis in die korte tijd opnieuw de ruimte in.

Reageer op artikel:
Hier zie je live de nieuwe record-lancering van SpaceX
Sluiten