Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 2 aug 2019

Livestreamers ontmaskerd: ongelukkige filter fail toont hun ware (oudere) gezicht

In China is het heel normaal dat vloggers tijdens livestreams filters gebruiken om hun uiterlijk iets aan te passen. Zo worden filters bijvoorbeeld ingezet om een perzik huid te faken of om het gezicht wat meer te highlighten. Sommige vloggers nemen het idee echter wat verder en veranderen online in een heel ander persoon. Zo ook de populaire Chinese vlogster Your Highness Qiao Biluo. Ze kwam er helaas op de harde manier achter dat technologie ook wel eens faalt en werd tijdens een livestream ontmaskerd toen haar filters het opeens niet meer deden.

Falende filters tijdens livestream

De jonge Chinese schoonheid was bezig met een stream op Douyu, een soort Twitch, toen de ongelukkige filter fail zich voordeed. En omdat kijkers er doorgaans sowieso van uitgaan dat vloggers filters gebruiken, begonnen sommige fans Biluo al te motiveren om eens haar filters uit te zetten. Niemand had echter verwacht in welke mate van alles werd gefilterd.

Chinese vlogster met en zonder filter
Biluo zonder en met filters

Geld voor onthulling

De vlogster gaf in eerste instantie aan dat ze haar ware gezicht niet kon laten zien, tenzij fans haar in totaal een gift zouden schenken van omgerekend 13.133 euro. Ze gaf hierbij nog aan dat ze tenslotte een goed uitziende presentatrice is. En inderdaad begonnen de schenkingen binnen te stromen. Iemand zou zelfs meer dan 4.500 euro hebben overgemaakt.

Duizenden nieuwe volgers

Maar nog voordat de vlogster besloot haar filter uit te schakelen (als ze dat al van plan was), besloot de technologie het maar voor haar te doen. Haar filters faalden en waar Biluo eerst een jonge slanke Chinese was, veranderde ze voor iedereens ogen in een veel ouder uitziende vrouw. Pas toen volgers massaal een VIP kanaal begonnen te verlaten, had ze door dat er toch iets mis was gegaan. Toch heeft het incident niet alleen negatieve gevolgen gehad voor de vlogster. Want hoewel ze volgers heeft verloren door de ontbrekende filters, zou de negatieve aandacht er toch toe hebben geleid dat ze inmiddels al meer dan 500.000 nieuwe volgers heeft. Eind goed al goed dus.

Naast jonger lijken, zijn er ook andere redenen om je onherkenbaar te willen maken met filters. Zo is een groep AI onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een privacy filter dat gezichtsherkenning onmogelijk gaat maken. Natuurlijk niet handig voor je telefoon, maar wel als je niet te pas en te onpas online door allerlei systemen herkend wil worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Engadget

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Livestreamers ontmaskerd: ongelukkige filter fail toont hun ware (oudere) gezicht
Sluiten