WANT Chat: Ermi van Oers over hoe zij energie opwekt met planten

Het heeft iets futuristisch en magisch tegelijk: de Living Light van Ermi van Oers. Een plant in een glazen vaas. De lamp gaat aan op het moment dat je de plant aanraakt. Het is alleen geen magie, maar biodesign. Wij vroegen Ermi over hoe deze energie werkt en wat de toekomst in petto heeft met het bestaan van dit soort toffe technieken.

Hi, stel je even voor …

Mijn naam is Ermi van Oers en ik ben 26 jaar jong. Vorig jaar ben ik als productontwerper afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik ben gefascineerd door het feit dat energie overal aanwezig is, zonder dat wij het door hebben. Als ontwerper neem ik de taak op mij om deze energie zichtbaar te maken en om mensen om mij heen te inspireren over de mogelijke rol van natuurlijke processen in onze toekomst (energie)systemen.

energie
We hebben gelezen dat je een heel tof afstudeerproject hebt gedaan genaamd ‘Living Light’. kun je daar wat meer over vertellen?

Living Light is een sfeerlamp die zijn energie genereert uit het fotosynthese proces van de plant. Deze heb ik in samenwerking met wetenschappers (Plant-e) ontwikkeld.

Het begon allemaal tijdens mijn minor Sustainability. Daar ontdekte ik mijn fascinatie voor Biodesign. Biodesign gaat over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit: de zoektocht naar integratie van natuurlijke processen in onze hedendaags systemen. Ik ben ervan overtuigd dat onze relatie met de natuur opnieuw gestalte moet krijgen en we de natuur moeten inzetten in plaats van misbruiken.

”Dit visualiseert dat hoe beter jij voor de plant zorgt, hoe meer energie je ervoor terugkrijgt.”

Tijdens mijn onderzoek naar Biodesign kwam ik de ‘microbial fuel cell’-technologie tegen. Dit is energie die gegenereerd wordt door de afbraak van organisch afval. Hierin zag ik veel mogelijkheden. Daarom ben ik op onderzoek gegaan om te kijken welke toepassingen met deze technologie mogelijk waren. Zo ontstond ‘Microbial Light’, een drijvend lampje die zijn energie genereert uit de bacteriën in de Rotterdamse havens. Daarnaast ontstond ‘Living Light’ waarbij energie gegenereerd wordt uit de organische componenten die de plant zelf uitstoot.

Hoe werkt de Living Light?

De Living Light is een lamp die gebruikmaakt van ‘microbial energy’. Tijdens het fotosynthese proces produceert de plant organische componenten voor zichzelf om te groeien, maar ook een groot deel van deze componenten heeft de plant niet nodig. Dit gedeelte stoot de plant uit door zijn wortels in de gron. Deze organische componenten worden door natuurlijke bacteriën die zich in de grond bevinden verteerd en tijdens dit proces komen elektronen vrij. Deze elektronen worden opgevangen door een ‘microbial fuel cell’ die de elektronen omzet tot elektriciteit.

Ik vond dat deze nieuwe manier van energie opwekken ook een nieuwe schakelaar om het licht aan en uit te zetten verdiende. Dit moest natuurlijk niet een alledaagse lampenschakelaar worden! Dus het licht van de Living Light gaat enkel aan als je de plant aanraakt en de plant wat liefde geeft. Dit visualiseert dat hoe beter jij voor de plant zorgt, hoe meer energie je ervoor terugkrijgt. Zo creëer je een wisselwerking tussen mens en natuur.

Hoe heb je het gebruik van planten voor het opwekken van energie ontdekt?

Ik ben zelf geen uitvinder, maar eerder een toepasser. Ik bouw een brug tussen wetenschap en hedendaagse systemen. Door me te verdiepen in deze technologie en te zoeken naar samenwerkingen in de wetenschap heb ik de Living Light kunnen ontwerpen. Dit had ik nooit in mijn eentje gekund.

Een bos kan dus zelfs een energiecentrale worden!

Deze technologie is door Plant-e ontwikkeld, een spin-off bedrijf van de Wageningen Universiteit. Zij maken het mogelijk om elektriciteit te produceren met levende planten, op praktisch elke locatie waar planten kunnen groeien en waar veel water aanwezig is. Daarnaast heb ik hulp gekregen van Beam van Waardenberg, die een expert is op het gebied van energy harvesting, ofwel; hoe je met hele kleine beetjes energie iets aan kan drijven.

Deze technologie wordt op dit moment nog niet in het dagelijks leven toegepast en daar wilde ik verandering in brengen. Met dit product wilde ik ook dat men de magie van technologie kan ervaren.

Wat heb je nodig om een living light te maken? Kunnen mensen dit bijvoorbeeld ook zelf maken?

Ja dat zou kunnen, Plant-e heeft zelfs een DIY pakket op de markt gebracht, zo kunnen mensen spelen met de technologie en het ook zelf toepassen.

Kan deze technologie worden toegepast op elke plant of kan het alleen met de plantensoort die jij nu hebt gebruikt?

Praktisch kan het met elke plant die in goed kan groeien in natte grond. Dit is dus een groot scala aan planten. De gezondheid van de plant wordt bovendien niet beïnvloed door de technologie. De levensduur van de plant is dus niet anders dan elke andere plant waarbij deze technologie niet wordt toegepast.

Welke apparaten zouden nog meer van energie kunnen worden voorzien met deze techniek?

Hoe groter het oppervlakte van het groen, des te groter is de energiebron die je eraan kunt hangen. Met de Living Light kun je een LED-lampje laten branden, maar met een tuin vol planten kun je jouw wifi-spot van elektriciteit voorzien of jouw telefoon opladen. Een heel bos kan dus zelfs een energiecentrale worden!

”Als wij de aarde, zoals wij het nu kennen, willen behouden, dan zullen wij onze huishoudens volledig circulair moeten worden.”

Nu zijn de energiewaardes nog laag, maar wetenschappers zijn druk bezig deze technologie te optimaliseren. De verwachting is dat in de komende jaren de energie output flink verhoogd kan worden. Daar moeten we met onze toepassingen dus nu al op in gaan spelen.

Wat is je doel of plan met de Living Lightproject?

Ik ben er elke dag nog druk mee bezig. Het is gegroeid van een afstudeerproject tot een onderneming waar we met een getalenteerd team aan werken. We willen de Living Light van een prototype naar een echt product krijgen en levende energie groot te maken. Het is nu al mogelijk om een pre-order te plaatsen voor de lamp en hopelijk kunnen we de lamp dan in 2018 opleveren.

Op de website kun je meer informatie vinden. Daarnaast zijn we ook bezig het concept van Living Light toe te passen op parken. We werken hier nu aan in samenwerking met de Gemeente en hopen binnenkort het eerste park in Rotterdam te verlichten.

energie
Er zijn steeds meer technologische ontwikkelingen die zich richten op smarthomes. Hoe denk je dat de toekomst van verlichting in normale huishoudens er uit zal zien?

Als wij de aarde zoals wij die nu kennen willen behouden, dan zullen onze huishoudens volledig circulair moeten worden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan huishoudens waar jouw lichaamswarmte zorgt voor het verwarmen van jouw huis, waar de planten in de woonkamer de gehele kamer kunnen verlichten en waar het mos op het dak het huis volledig isoleert en het regenwater filtert tot drinkwater.

Sommige van deze dingen zijn al mogelijk. Op deze manier gaan onze huishoudens steeds meer op levende organismen lijken waarin natuurlijke processen verwerkt worden in onze hedendaagse systemen.

Benieuwd naar meer werk van Ermi? Check dan haar website. Wil je je eigen huis ook wat verduurzamen? Lees dan https://www.want.nl/duurzame-energie-wonen-tips/hier wat handige tips.

Reageer op artikel:
WANT Chat: Ermi van Oers over hoe zij energie opwekt met planten
Sluiten