Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 24 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Regeringen houden je locatiedata steeds nauwlettender in de gaten

Nu het coronavirus zich over de wereld verspreidt, gebruiken steeds meer overheden locatiedata in de strijd tegen de verspreiding. Zo worden bijvoorbeeld patiënten gevolgd die eigenlijk geïsoleerd moeten worden en wordt gekeken naar hoe goed burgers de aanwijzingen, adviezen en tijdelijke regels opvolgen.

Mobiele providers in de Europese Unie delen locatiedata met gezondheidsorganisaties in Italië, Duitsland en Oostenrijk om te checken of mensen daadwerkelijk aan social distancing doen of thuis blijven tijdens de uitbraak. Dat schrijft Reuters. De European Union’s General Data Protection Regulation, ook wel GDPR en in Nederland AVG genoemd, beperkt hoe bedrijven dergelijke gegevens mogen delen. De huidige locatiegegevens worden geanonimiseerd en geaggregeerd, aangezien dat moet van de regelgeving.

Locatiedata om coronavirus te bestrijden

Reuters schrijft verder dat de locatiedata in Italië gebruikt wordt om te kijken in hoeverre mensen zich aan de regel houden dat ze binnen moeten blijven. In dit geval is er een daling van zestig procent waargenomen, als het om mensen gaat die buiten rondlopen. Dat geldt voor de afgelopen maand. Mensen lijken er dus gehoor aan te geven, al valt er nog winst te behalen.

wereldgezondheidsorganisatie
Coronavirus. (Afbeelding: National Park Service)

In Israel gaat de regering een stapje verder. Daar wordt de locatiedata gebruikt voor het volgen van mensen met het coronavirus, waarvan zeker is dat ze het hebben. De premier, Benjamin Netanyahu, heeft de beveiligingsdienst van het land, Shin Bet, toestemming gegeven de gegevens hiervoor te gebruiken. Op basis van deze data wordt bepaald wie in quarantine moet en wie niet. Shin Bet verzamelt al sinds 2002 data van mobiele providers.

Andere landen pakken het anders aan. Zo is er een app in Iran genaamd AC 19, maakt China gebruikt van zijn volgsysteem voor burgers dat constant data stuurt naar de politie en heeft Taiwan een ‘elektronisch hek’ dat de autoriteiten op de hoogte kan brengen wanneer iemand ergens langsloopt.

Zuid-Korea heeft zelfs een speciale kaart

In Zuid-Korea heeft de overheid een speciale kaart waarop mensen kunnen zien of ze in aanraking zijn gekomen met andere mensen die het coronavirus hebben. Ook dit is gebaseerd op locatiedata gegeneerd uit het volgen van de locatie van burgers. En deze aanpak lijkt te werken: zo waren er eerder deze week nog maar 64 nieuwe gevallen van positief geteste mensen geregistreerd, terwijl dat aantal op 29 februari boven de 900 uitkwam.

Ook krijgen Zuid-Koreanen constanten herinneringen via sms (was je handen) en informatie over nieuwe gevallen met het virus. Zo wordt er bijvoorbeeld een bericht uitgestuurd als het coronavirus net bij iemand vastgesteld is, waarna mensen kunnen zien waar diegene geweest is. Het gaat dan om een lijst met locaties. Ben je daar ook geweest? Dan heb je kans dat je het virus bij je draagt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Regeringen houden je locatiedata steeds nauwlettender in de gaten
Sluiten