Hoe je smartphone wordt gebruikt om je te volgen (en wat doe je er aan?)

Tegenwoordig vraagt vrijwel iedere app die je download of hij toegang mag hebben tot je locatiegegevens. In veel gevallen klikken we zonder er al te veel over na te denken op ‘Toestaan’, gewoon omdat we de app snel willen gebruiken. De locatie data van je smartphone is echter waardevolle informatie waar online marketeers van smullen.

Locatiegegevens van smartphones worden op verschillende manieren gebruikt. De meest opvallende manier zijn advertenties gebaseerd op waar jij uithangt. Hang je bijvoorbeeld vaak in de sportschool? Dan wordt je ongetwijfeld getarget met bijpassende reclames. Of dit kwaad kan? En hoe je je locatiegegevens beter afschermt? Dat lees je hieronder.

Locatiegegevens om gericht te adverteren

De locatiegegevens van jouw smartphone kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zo zijn er bedrijven die enorme hoeveelheden locatiegegevens gescand om inschattingen te doen over investeringen. Het is ook mogelijk dat de apps die jij op je smartphone hebt vrij weg geven aan bedrijven als Google en Apple om jouw locatiegegevens te analyseren.

In ruil daarvoor kun jij de apps bijvoorbeeld gratis gebruiken. Dit klinkt simpel en haast als een ‘eerlijke’ deal, maar dat is het zeker niet. Het feit dat grote bedrijven enorme hoeveelheden locatie-data verzamelen, opslaan en verkopen brengt verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee. Te veel om hier te benoemen.

snapchat app tiktok
Snapchat op je smartphone. (Afbeelding: ANP / Sascha Steinbach)

Schakel deze functie uit voor meer privacy

Heb je advertenties op websites en je sociale media gezien die getarget zijn? Dan kan jouw reactie twee kanten op gaan: ”Handig! Ik was precies op zoek naar nieuwe sneakers”, of, ”Ik voel me bekeken, laat me met rust!”. Het is moeilijk om te zeggen of de advertentie is verschenen op basis van jouw locatie data, maar die kans bestaat. Als jouw reactie de laatste is dan verklein je de kans op dit soort targeting door de ‘Advertising ID’ op je smartphone uit te schakelen. Hier leer je hoe je de ID kunt uitschakelen op je Android smartphone en hier vind je aanwijzingen hoe dit op een iPhone werkt.

Privacy locatiegegevens iPhone iOS 13
Veiligheid kent geen tijd (Afbeelding: Apple / Bewering:

Voorkom ik hiermee dat mijn smartphone wordt gevolgd? Het antwoord is een onbevredigende ‘nee’. Er zijn namelijk te veel bedrijven die locatiegegevens via verschillende wegen verzamelen en analyseren. Als je wilt voorkomen dat deze bedrijven jouw locatie data in handen krijgen dan kun je het beste de privacy- en locatie instellingen van al je apps aanscherpen. Dit betekent dat je ze alleen toegang moet geven tot je locatiegegevens wanneer jij de app gebruikt. Maar ook dan is jouw locatie niet volledig geheim. Als je dat wilt dan kun je je smartphone en andere apparaten die zijn verbonden met het internet het beste niet meer gebruiken. Drastisch, maar wel functioneel.

Reageer op artikel:
Hoe je smartphone wordt gebruikt om je te volgen (en wat doe je er aan?)
Sluiten