Low-tech apparaat maakt zonnepanelen door zwaartekracht efficiënter én zuivert water

Hier houden we van: eenvoudige oplossingen voor ingewikkelde problemen! Zonnepanelen zijn een behoorlijk inefficiënte manier om energie op te wekken, zeker als ze ‘vast staan’ en niet meedraaien met de zon. Een paneel dat meebeweegt met de zon (met een motortje bijvoorbeeld) levert tot wel 40 procent méér energie op. Dat is handig als je in een land als Nederland woont, maar in ontwikkelingsgebieden is het natuurlijk andere koek!

De Sunsaluter is een ingenieus apparaat, van het bedrijfje Roseicollis Technologies. Het is een ‘waterklok’ die een zonnepaneel draait door gebruik te maken van de zwaartekracht. Je hangt wat flessen aan het zonnepaneel en omdat er aan één kant water uit de flessen sijpelt verandert het gewicht. Het gewichtsverschil wordt opgevangen door een scharnier, waardoor het paneel héél langzaam begint te draaien. Als klap op de vuurpijl wordt het water dat uit de flessen loopt gereinigd met een koolstoffilter. Aan het einde van de dag heb je dus méér energie en daarnaast vier liter drinkwater!

Mooi project om mensen in ontwikkelingsgebieden te helpen, lijkt ons! Meer info over de Sunsaluter vind je op deze site.

Reageer op artikel:
Low-tech apparaat maakt zonnepanelen door zwaartekracht efficiënter én zuivert water
Sluiten