Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 4 apr 2018

Deze stoel overschrijdt grenzen om naar je woonkamer te komen

Bepaalde materialen en objecten zijn bedoeld voor achter en in onze muren en horen eigenlijk helemaal niet gezien te worden. Maar wat als ze juist wel in de spotlight willen staan? Daar houdt de designer Lucas Munoz zich mee bezig in zijn Objects From Interstitial Space (OFIS) collectie. Hij gebruikt onder andere ventilatiebuizen om interessant uitziende meubelstukken neer te zetten.

Ventilatiebuizen krijgen nieuwe waarde

Interstitial Space slaat op de ruimte tussen muren, waar er natuurlijk ook gewoon iets is. De objecten die je hier doorgaans vindt, zoals metalen ventilatiebuizen en stalen draden, neem Munoz en verheft hij naar een nieuwe visuele en functionele waarde. Hij maakt er namelijk meubelstukken mee, waardoor de objecten die normaal gesproken nooit gezien worden eindelijk door de muur naar je woonkamer mogen komen.

Lucas Munoz stoel gemaakt van ventilatiebuizen

Geen verdoezeling materialen

Hoewel buizen en andere objecten als het ware verheven worden naar meubelstukken, blijven ze wel hun persoonlijkheid als constructie-objecten  behouden. Er wordt dus niet verdoezeld waar de meubels van gemaakt zijn, maar je ziet bijvoorbeeld duidelijk  de buizen en betonnen stenen.

Munoz

Contrasterende materialen

Eén van de pronkstukken van de OFIS collectie is bijzonder uitziende stoel, gemaakt van buizen. Het ziet eruit als iets dat je in een soort steampunk woonkamer zou tegenkomen. De buizen vormen met hun ronde curves het frame van de stoel en zorgen voor wat reliëf, daar waar ze aan elkaar vast zijn gemaakt.

Als contrast worden de metalen buizen gecombineerd met een zitgedeelte en rugleuning, gemaakt van wat lijkt op bruin leer. Als je wat beter kijkt, kom je erachter dat het helemaal geen leer is maar koper dat Munoz met de hand heeft gevormd.

Lucas munoz

Andere items in de collectie zijn verschillende lampen met buizen en betonnen stenen. De meubelstukken kun je helaas alleen bekijken en niet daadwerkelijk kopen. Dat is jammer, want ze zouden een mooie industriële touch aan je woonkamer kunnen geven.

Het zal je verbazen wat je wel niet allemaal met buizen kunt doen. Naast meubels ervan maken, kun je ze blijkbaar ook gebruiken om akoestische techno mee te produceren.

Cool Material

Reageer op artikel:
Deze stoel overschrijdt grenzen om naar je woonkamer te komen
Sluiten